ZAKAZALA GVOZDENA KUPOLA?! Izraelci u strahu da je glavni sistem njihove odbrane omanuo, da li je to razlog za udar na Gazu od prethodne noći?!

Autor: Republika

Svet

14.05.2021

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jerusalem post prvi je postavio pitanje da li je moćni PVO sistem njegove zemlje, Gvozdena kupola, omanuo prethodnih dana zbog čega su rakete Hamasa uspele da zaspu izraelske gradove.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gvozdena kupola je ponos Izraela već godinama 

Poslednja ratna epizoda između Izraela i Hamasa dovela je u pitanje efikasnost izraelskog višegodišnjeg ponosa - protivvazdušnog sistema kratkog dometa zvanog Gvozdena kupola (engl. Iron Dome), kom se donedavno tepalo kao najvećoj vojno-tehnološkoj inovaciji u istoriji te države, ali u koji su sad posumnjali i sami Izraelci. 

Gvozdena kupola, koja je dizajnirana tako da štiti ključne izraelske gradove, pre svega Tel Aviv i Jerusalim od raketnih napada iz pravca Gaze, dosad je mnogo puta odigrala ključnu obrambenu ulogu, međutim, ove nedelje se pokazalo da je sistem ipak poklekao u nekoliko situacija što je rezultiralo stradanjem sedmoro civila, rušenjem zgrada, paljenjem naftovoda i oštećenjem glavnog aerodroma Ben Gurion. 

To je prvi obelodanio izraelski dnevnik Jerusalem post, koji se zapitao da li se završilo doba dominacije Kupole i hermetičke sigurnosti koju je ona dosad uvek pružala građanima Izraela.

Postavljeno je i pitanje da li se pad dogodio zbog napretka koji su Palestinci ostvarili na polju usavršavanja svojih inače jednostavnih projektila izuzetno kratkog dometa, što uostalom i otežava izraelskom PVO da ih uoči i na vreme odreaguje.     

Mnogi vojni analitičari s tugom su konstatovali, piše Jutarnji list, kako raketa od hiljadu dolara s lakoćom buši presretačku "kupolu" u koju je uloženo, kako se procenjuje, od 2,5 do tri milijarde dolara.  

- Izraelski Iron Dome je sistem protivvazdušne odbrane koji su zajedno kreirale izraelske kompanije "Rafael Advanced Defense Systems" i "Israel Aerospace Industries", uz finansijsku i tehničku potporu Sjedinjenih Država. Njegov mozak predstavlja višenamenski radar koji u krugu od pet do 70 kilometara veoma brzo traži, locira i prati kretanje svakog vazdušnog tela: aviona, rakete, bombe. Nakon što detektuje potencijalnu opasnost, računar aktivira rakete-presretače koje takve projektile obaraju na tačkama dovoljno udaljenim od branjenih zona - piše Jutarnji list i podseća da je vojska SAD pre nekoliko godina analizirala mogućnost nabavke Kupole, ali da su odustale zbog njenih navodnih nesavršenosti.

- Iron Dome ne može baš da se nosi s malo gušćom "kišom" istih raketa - zaključeno je tada. 

Palestinci su mu očigledno pronašli "Ahilovu petu", natrpavši pojas Gaze veoma gustom balistikom, među kojima su, osim njihovih projektila domaće proizvodnje i opasne i precizne sovjetske rakete Grad dometa 40 kilometara.

- Upravo one su se pokazale najopasnijima za štit Kupole nad izraelskim gradovima - navode mediji. 

Jerusalem Post piše kako su izvori iz obaveštajne i sfere nacionalne sigurnosti već duže vreme upozoravali njihove novinare da libansli Hezbolah ima dovoljno projektila da "zaspe Izrael s više od 500 raketa dnevno", što je broj kome Gvozdena kupola ne može da odoli. 

- Ako je izraelska doktrina nakon 50-dnevnog rata u Gazi 2014. bila da će nadživeti Hamas jer je Gvozdena kupola skoro pa hermetička zaštita za veći deo države, trenutni sukobi značajno menjaju odnose. Ako i Hamas ima više tih projektila dugog dometa, onda to i te kako može uticati na izraelske ratne planove, a posebno na procene trajanja ovog rata. Ako "jadni" Hamas može probiti protivraketni štit sa 100 raketa za nekoliko minuta dva puta u danu, koliko štete tek mogu naneti Hezbolah i Iran s daleko moćnijim i većim količinama raketa - pita se sa zebnjom Jerusalem Post.

Takođe, pojedini analitičarui spekulišu da je promašaj u sistemu odbrane doveo Izrael do odluke da u noći između četvrtka i petka pokrene delimičnu kopnenu akciju u Pojasu Gaze, što je izgledalo kao opštoi napad, ali za šta je zvanični Tel Aviv kasnije saopštio kako su mete bili samo položaji terorista i njihovi tajni tuneli za skrivanje. 

Tada je, podsetimo, na Gazu ispaljeno ukupno 1.000 projektila.        

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading