USKORO POČINJE VAKCINACIJA ŠKOLARACA! VAKCINE I ZA DECU STARIJU OD 12 GODINA!

Autor:

Vesti

11.05.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca u Srbiji koja su napunila 12 godina veoma brzo će početi da primaju vakcinu protiv koronavirusa, potvrđeno je nezvanično Srpskom telegrafu iz medicinskog dela kriznog štaba.

RepublikaFoto: pixabay.com

Naravno, o vakcinaciji će odlučivati roditelji.

Preporuka struke je da što više dece bude vakcinisano, pre svega, zato što su ona, kako nam je rečeno, idealan rezervoar za širenje virusa na starije, posebno ukućane s kojima žive. Takođe, valjalo bi da budu vakcinisana sva deca koja pate od nekih hroničnih bolesti i imaju oslabljen imunitet.

U početku najmlađa populacija biće vakcinisana samo "Fajzerovom" vakcinom (treba očekivati da će i druge brzo biti uključene, čim se o tome izjasne Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Evropska agencija za lekove (EMA).

NEMA MESTA SUMNJI

Vakcina koju su proizveli američki "Fajzer" i nemački "Bajontek" dobiće evropsko odobrenje za upotrebu kod dece od 12 godina već krajem meseca, izjavila je Emer Kuk, izvršna direktorka EMA.

Kako je navela, prvobitno je plan bio da odobrenje bude izdato u junu, ali se sada radi na ubrzavanju procedure.

- Obećani su nam podaci iz revizije koju je obavila Kanada u narednih nekoliko sedmica i to bi moglo ubrzati naše odobrenje - izjavila je ona, dodajući da će nakon toga svaka država EU samostalno odlučiti u kom roku će početi vakcinaciju dece starije od 12 godina.

DOBRI PODACI

U Srbiji je, inače, do sada dato 3.830.000 doza vakcina, od čega je 2.170.000 prvih, a 1.660.000 drugih doza.
- Beograd, Niš i Užice prešli su 50 odsto vakcinisanih punoletnih žitelja.

Američki regulatori odobrili su pre nekoliko dana "Fajzerovu" vakcinu za 12-godišnjake i starije. Ranije je bila odobrena za korišćenje kod 16-godišnjaka i starijih u SAD i Evropi.

Epidemiolog i član kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kazao je ranije da je vakcinacija dece značajna, posebno kada idu u školu.

- Stručnjaci su u prvi mah smatrali da deca ne treba da se imunizuju kada se pojavila vakcina protiv sezonskog gripa, ali nakon mnogobrojnih ispitivanja ustanovljeno je da je vakcina u potpunosti bezbedna za njih - objasnio je Tiodorović.

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading
Viki

11.05.2021 19:30

Sta ako su roditelji protiv vakcine? Da li ce dete biti izbaceno iz skole?