Srpski običaji i verovanja na VASKRS: Evo šta treba da uradite posle prazničnog ručka!

Autor: Republika

Vesti

02.05.2021

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave veliki hiršćanskih praznik, Vaskrs u sećanje na dan vaskrsnuća Isusa Hrista. Na današnji dan, običaj je da čak i oni koji retko odlaze u crkve, danas odlaze odu u hram i mole se za duše svojih predaka i zdravlje svojih potomaka.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

Po završetku jutarnje liturgije počinje vreme mrsa i vaskršnje gozbe. Vaskršnji ručak počinje u vreme kad je običnim danima vreme za doručak. Ručak se obavlja u porodičnom krugu. 

U srpskom narodu prenosi se priča da je običaj da posle vaskršenjeg ručka cela porodica oblači svečano odelo, ide da prošeta gradom i svrati na kafu i piće u neku gradsku kafanu, gde nastaju najlepše porodične uspomene.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Narodni običaji i verovanja

Ujutro se treba umiti vodom u kojoj su preko noći odstajali drenak, zdravac, bosiljak i crveno jaje, to obezbeđuje dobro zdravlje.

Decu valja protrljati crvenim jajetom po obrazima, da budu zdrava i rumena.

Veruje se da na Vaskrs valja zorom ustati, a ne valja zaspati pre ponoći jer će se, u protivnom, spavati celog leta i ništa se neće uraditi.

U nekim krajevima Srbije uskršnje jaje treba zakopati u mravinjak, jer se veruje da to donosi sreću i napredak u domaćinstvu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Čuvarkuća se čuva i da bi se, ako počne grad, iznela pred kuću. Ona, veruje se, zaustavlja ovu elementarnu nepogodu.

Ljuske ofarbanih jaja treba dobro smrviti da veštice u njima ne bi mogle da se prevoze preko vode.

Za ovaj dan svaki ukućanin treba da dobije nešto novo od odeće i obuće. Za odlazak u crkvu i svečani ručak oblači se najlepša odeća, prenose Novosti.

Veruje se da su u sedmici od Uskrsa do Tomine nedelje vrata raja otvorena i da duše svih koji u tim danima umru idu pravo u raj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading