SRBI PRAVE ANTIGENSKI TEST NA KORONU: Otkrivaće i nove sojeve!

Autor: Republika

Vesti

15.04.2021

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naša zemlja razvija domaći antigenski test na korona virus. Na tom projektu već četiri meseca radi istraživački tim Hemijskog fakulteta u Beogradu, a osnovni test bi trebalo da bude gotov do kraja godine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Foto: Ilustracija

Hemičari trenutno proizvode velike količine proteina koji se kasnije koriste kao osnova za dobijanje antitela životinjskog porekla. U dalju proizvodnju testa ulaze samo proteini koji su prečišćeni.

- Uzorak u kojem se nalazi protein prolazi kroz kolonu, vezuje se za ovaj matriks i u principu on bi trebao najjače od svih drugih proteina i komponenti da se veže za ovaj matriks i tako kad se ispire onda on ostaje sam i tako se prečišćava - kaže Tamara Lujić, istraživač i saradnik na projektu.

Tako proizveden test ima sve karakteristike antigenskog koji nije dovoljno pouzdan. Zbog toga će se u sledećoj fazi proizvodnje koristiti metoda detekcije virusa koja kombinuje karakteristike antigenskog i PCR testiranja.

- Ova reakcija može mnogo puta da ugrozi signal tj. informaciju. Na ovaj način ćemo da spojimo s jedne strane specifičnog prepoznavanja samog virusa koja potiče od toga što ćemo imati specifična antitela na ovaj protein sa velikim umnožavanjem signala kako to recimo postiže PCR reakcija - kaže prof. dr Tatjana Ćirković Veličković, rukovodilac projekta.

Na taj način će se podići osetljivost, a samim tim i pouzdanost i primenjivost testa, tvrde naučnici.

Sve komponente testa proizvodiće se u srpskim laboratorijama, a sa ciljem da naša zemlja postane regionalni centar za proizvodnju antigenskih testova za brzu detekciju virusa, čak i novih mutiranih sojeva.

Pre nego što uđe u komercijalnu prodaju, domaći test na korona virus trebalo bi da bude i klinički testiran kako bi se utvrdilo da je u potpunosti validan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading