Udžbenik „Ni puha, ni pera!“ za ljubitelje ruskog jezika i kulture: Jednim klikom do znanja ruskog

Autor:

Vesti

08.04.2021

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski jezik je jedan od najrasprostranjenijih jezika sveta, šesti je po broju govornika. Ruski jezik je od slovenskih i evropskih jezika najšire rasprostranjen u geografskom smislu i po broju maternjih govornika.

RepublikaFoto: NIS

Ruski je sve zastupljeniji i u poslovnom svetu, naročito u našoj zemlji, a zanimljiva je činjenica da sve više naših đaka odlazi na studije u Rusiju. Iz tog razloga, uvođenje novog udžbenika koji bi modernim i višestranim pristupom učenju povećao interesovanje za ruski jezik i olakšao njegovo usvajanje, bilo je neophodno. 

Udžbenik „Ni puha, ni pera!“ je novi, inovativni udžbenik za odrasle i studente, namenjen brzom savladavanju početnog nivoa ruskog jezika. Izdao ga je Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji, a budući da je projekat podržao NIS, udžbenik je dostupan za preuzimanje na sajtu ove kompanije. 

„Ni puha, ni pera!“ je osmišljen kao priručnik sa savremenim pristupom učenju i podrazumeva sticanje navika komunikativnih kompetencija, ali i znanja iz ruske kulture. Kako sadrži i sliku svakodnevnog života u Rusiji u raznovrsnim situacijama, prvi je ove vrste u Srbiji. Izdeljen je na 10 lekcija i 30 dijaloga, preko 300 raznovrsnih vežbi, gramatički prilog, rusko-srpski rečnik, ali i audio-materijale i primer međunarodno priznatog TRKI testa za nivo A1.

Na njemu su radili profesori Filološkog fakulteta u Beogradu, Filozofskog fakulteta i Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, kao i novosadskih gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Laza Kostić“. Lekturu je uradio Institut Puškin u Moskvi. 

Učenje iz udžbenika „Ni puha ni pera!“ nudi upoznavanje sa ruskim jezikom kroz sliku svakodnevnog života u Rusiji u raznovrsnim komunikativnim situacijama, kao i kulturološke sličnosti i razlike između Srbije i Rusije. Komunikativne sposobnosti stiču se kroz različite životne kontekste koji se nižu kroz lekcije - lično, porodično ili profesionalno okruženje i svakodnevnu praksu - turizam, ugostiteljstvo, administraciju.

„Drago mi je da je udžbenik „Ni puha, ni pera!“ uspeo da odgovori na zahteve koji se stavljaju pred savremene udžbenike stranog jezika. Glavni cilj udžbenika je da studente, polaznike kurseva i sve one koji po njemu rade, osposobi da što pre počnu da komuniciraju na ruskom jeziku, da umeju da se sporazumeju u različitim bitnim situacijama i na raznim mestima u Rusiji. Iako je akcenat u udžbeniku stavljen na sticanje znanja i navika iz različitih komunikativnih kompetencija, poklonjena je pažnja fonetici, gramatici, ruskoj književosti i kulturi. Sve ovo, uz način organizacije materijala i grafičko osmišljavanje udžbenika, dovelo je do toga da ovaj udžbenik bude moderan i dostupan širokom krugu učenika“, kaže mr Bojana Sabo sa Filološkog fakulteta u Beogradu, jedan od autora.
PDF verzija udžbenika, kao i audio materijali, nalaze se na sledećem linku na sajtu NIS-a: https://www.nis.eu/ruski-jezik-udzbenik/.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading