DETALJI SA SEDNICE KRIZNOG ŠTABA! Popuštanje mera zavisi od brojki za vikend

Autor:

Vesti

02.04.2021

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv pandemije virusa korona završena je Palati Srbija a upravo se članovi obraćaju i saopštavaju odluke sa sednice.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Dr Zoran Gojković

Doktor Gojković je istakao kako je broj zaraženih zaustavljen na velikim brojevima i da je to loše.

- Beleži se jedan manji pad broja zaraženih u velikim gradovima, situacija je na neki način stabilizovana u Novom Sadu. Videli smo da možemo na neki načim probati da pomognemo svima onima kojima je pomoć neophodna, a prvenstveno mislim na ekonomski deo. Danas je usaglašen predlog koji će ići na Vladu. Od ponedeljka bi trebalo da se omogući ugostiteljskim objektima koji imaju mogućnost rada na otvorenom, pod uslovima koje ćemo jasno i tačno objasniti. Radno vreme će se produžiti maksimalno na 22 sata, da probamo da se ljudi u što dužem intervalu skupljaju, da se ne bi grupisali u manjem intervalu.  O tržnim centrima ćemo razgovarati tokom vikenda i poćetkom sledeće nedelje i probaćemo da pronađemo rešenje za njih - istakao je Gojković.

Kako je naglasio ublažene mere važe samo na otvorenom odnosno u baštama kafića i restoran.

Isključivo i jedino na otvorenom to jest u baštama, i to važi za sve na teritoriji Republike Srbije. Do ponedeljka je zatvoreno sve, zabranjen rad, ukoliko budu povoljni uslovi tokom vikenda, biće omogućen rad na otvorenom - istakao je Gojković.

Naglasio je da je pojačana kontrola granične policije na granicama, jer se moraju strogo poštovati mere,  u Srbiju ne sme niko da uđe bez PRC testa ili potvrde o potpunoj vakcinaciji.

Istakao je da će i tokom subote i nedelje vakcinalni punktovi raditi noprmalno, i još jednom apelovao na građane da se prijave za vakcinaciju. 

On je podsetio da bi večeras trebalo da stigne prvi kontigent od 56.000 doza AstraZenka vakacine, a od ponedeljak još pola miliona doza kineske vakcine.

- Što se tiče nastave u školama, do daljnjeg đaci ostaju na online nastavi jer do sada nema uslova da se oni vrate u školske klupe - rekao je Gojković.

Preporuke o putovanjima

- Gde god da se nalazite morate se pridržavati mera prevencije. Prelazak u drugu zemlju nije rizičan ukoliko se pridržavate svih mera - istakla je Darija Kisić Tepavčević.

Šta ako dođe do povećanja broja zaraženih tokom vikenda?

- Ukoliko ukupan broj zaraženih nastavi da raste, može doći do toga da kafići ne otvore bašte. To je sve u korelaciji sa brojem zaraženih. Ukoliko se dogodi neuobičajeno povećanje broja zaraženih koje nije karakteristično za prethodne vikende, onda će se ova odluka suspendovati. Zato vas molimo da se svi vakcinišete, jer je to jedini način adekvatne borbe protiv virusa korona - istakao je Gojković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading