ZAŠTO KAŽEMO DA JE DETE "PLJUNUTI OTAC ILI MAJKA"? Ovo je tajna tog ustaljenog izraza

Autor: Republika

Vesti

26.03.2021

20:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada neko dete neverovatno podseća na svoje roditelje kažemo da je pljunuti otac, ili pljunuta majka. Zašto?

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

S obzirom na to da je ovaj izraz karakterističan za više jezika, postoji i nekoliko teorija o njegovom nastanku.

Na primer, veruje se da engleski izraz istog značenja "spitting image" (eng. to spit – pljunuti) zapravo potiče od fraze "splitting image" (eng. to split – razdvojiti – kao podeljena slika, slika u ogledalu), piše sajt Jezikofil.

Međutim, slični izrazi postoje i u francuskom, npr. C’est le portrait craché de son père (On je pljunuta slika svog oca) ili u norveškom Som snytt ut av nesen paa (kao izduvan iz nosa).

Moguće je da poreklo ovog izraza treba tražiti u mitologiji, pa neko podseća na roditelja kao da je bukvalno ispljunut iz njegovih usta, ili ispljunut iz njegovog tela (kao što je npr. egipatski bog Atum stvorio bogove Šua – boga vazduha i Tefnut – boginju vlage i kiše, tako što ih je ispljunuo iz usta).

Stari narodi su videli čvrstu vezu između svojih tela i sveta koji ih okružuje.

Tako je u nordijskoj mitologiji biće po imenu Kvazir stvoreno od pljuvačke bogova. A nije ništa neobično ni pljunuti u šaku pre nego što se rukovanjem označi početak nekog dobrog posla, sve je to posledica verovanja u magijsku moć pljuvačke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading