"I preležali koronu mogu da se zaraze, pa i oni vakcinisani" Dr Janković objasnio ozbiljnost situacije: Gore je nego u decembru

Autor:

Vesti

25.03.2021

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Srđa Janković govorio je o teškoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, zbog koje su sada na snazi pooštrene protivepidemiološke mere.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Srđa Janković

Kada ćemo osetiti dejstvo mera, dr Janković kaže da je to trenutno glavno pitanje, ali i da ne treba zaboraviti da imamo posla sa novim sojem korona virusa.

- Očekujemo da se desi, a koliko je vremena potrebno, to je pitanje na koje sada nemamo odgovor. Medicinski Krizni pštab je predlagao oštrije mere, da rade samo objekti koji će obezbediti nasušne potrebe - kaže dr Janković koji ne sumnja da je bilo neophodno uvesti rigoroznije mere.

- Ovaj režim je sprečio katastrofu. Teško je zdravstvenim radnicima, kapaciteti su puni, jako je teško naći mesto u bolnici. Iako je manji broj novozaraženih nego u decembru, sada je teže jer preovlađuju pacijenti sa teškim kliničkim slikama. Prva posmisao je da imamo posla sa novim sojem, to je istina. Ima dokaza da je taj soj zarazniji, ali manje da je agresivniji. Druga mogućnost je da pacijenti duže ostaju kod kuće kada se razbole i to komplikuje situaciju. Apelujemo da se javljaju lekaru odmah po pojavi prvih simptmima, to je čvrsta preporuka - kaže imunolog.

Ono što se mnogi pitaju jeste kako je moguće da broj novozaraženih raste a istovremeno se odvija masovna imunizacija.

- Sprovoditi masovnu imunizaciju uvek je izazov. Oni koji su vakcinisani jednom dozom obolevaju, dok oni koji su primili dve doze, obolevaju retko. Imunitet nije imao vremena da se se razvije. Ne možemo u realnom vremenu da ispratimo koliko se ljudi zarazilo, efikasnost vakcine je velika, naši podaci ukazuju da nakon druge doze je zaštita 97 odsto, kada se vakcina primi na vreme - 

Dr Janković je objasnio i da pored vakcine, niko nije zaštićen od zaraze, vakcina nije preventiva zaražavanja, to su mere.

- Pri visokoj izloženosti virusu, i osoba koja je preležala koronu i ona koja je vakcinisana može da se zarazi. Očekujemo da će što bude rastao procenat vakcinisanih, epidemija da jenjava - kaže imunolog i navodi primer Izraela, gde je polovina stanovništva vakcinisana i uočen je strmoglav pad rasprostranjenosti korone.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading