HUMANO! Anesteziolog iz Tetova moli da VOLONTIRA u kovid bolnici u Srbiji!

Autor:

Vesti

17.03.2021

21:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je Abduldželal Esati (67) anesteziolog iz sela Tearce kod Tetova, u životu ima još samo jednu želju - da volontira u Srbiji i pomogne u borbi protiv pošasti.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Dr Džeki, kako ga svi znaju, do 2021. bio je anesteziolog u bolnici u Tetovu, u Severnoj Makedoniji, a od početka godine je penzioner. Otkako je stigla korona, san mu je da volontira u Srbiji, pa je sada kao "iskreni prijatelj srpskog naorda" i napisao molbu predsedniku naše države Aleksandru Vučiću da mu dozvoli da svojim znanjem pomogne u borbi protiv korone.

- Kada mi je bilo najpotrebnije, Srbija mi je pružila ruku, obrazoval me, socijalizovala. I moja želja, jedina koja mi je preostala do kraja života, jeste da se Srbiji, a i sprskom naordu moja porodica i ja na neki način odužimo. Mada to nikada nećemo moći uistinu.  U ovo vreme anesteziolozi su više nego ikad potrebni, na prvoj su liniji odbrane, a svuda ih je malo. Želim da dođem u Srbiju i volontriam u kovid bolnici. Gde god  - u planinu, u planinu. Hotel s pet zvezdica ne tražim, idem iz humanih razloga i bitno mi je da mogu da pomognem - priča dr Džeki. 

Ovaj živopisni doktor završio je Medicinski faklutet u Prištini 1983, a specijalizovao anestezilogojiu i reanimatologiju na Vojnoj medicinskoj akademiji u Beogradu 1988. Naglašava da je član Srpskog lekarskog društva, anestesziološke sekcije.

- Prva nota između Republike Makedonije i Generalštaba tadašnje Vosjke Jugoslavije te 1996. bila je upravo moja molba da specijaliziram na VMA. Specijalizaciju sam počeo u Skoplju, nije išlo kako sam zamišljao i Srbija mi je pružila ruku. I dan-danas sam u kontaktu s kolegama iz Srbije, načelnik anesteziologije dr Dragan Đorđević je moja generacija. U kontaktu sam i s prof. dr Radmilom Jankovićem, zamenikom direktora KC Niš, čiji rad izuzetno cenim. Jedni drugima čestitamo praznike, Novu godinu, ja njima Božić, Uskrs, oni meni islamske praznike - kaže dr Džeki i dodaje da je pozivan u Beograd i na svečanosti VMA.

Nema predaje

Čekajući poziv iz Srbije, dr Džeki ističe da za 35 godina rada u anesteziji i intezivnoj terapiji ovo što korona uradi čoveku još nije video, kao uostalom ni ceo svet.

- Mi anesteziolozise nikada ne predajemo. Verujemo da će i ova panedmija biti pod kontrolom, ali jedan jedini lek je vakcina - kaže dr Džeki, koji je i u pismu Vučiću naglasio da je oduševljen što pomaže komšijskim državama i poklanja vakcine, kao što ih je poklonio i Severnoj Mekdoniji.

Dr Džeki ističe da uvek koristi azbuku i piše na ćirilici. Uostalom, i Vučiću je pismo, koje je zvanično poslato preko srpske ambasade u Skoplju, napisano ćirilicom.

- Isključivo pišem ćirilicom i govorim srpski. Dok sam radio, posle svakog dežurstva jutarnji brifing sam držao na srpskom. Ljubav prema Srbiji usađena je u mojoj porodici još od kada je moj deda, u vreme Kraljevine Jugoslavije, bio predsednik optšine Tearce. Iako sam Albanac i musliman, poštujem i pravoslavnu veru. Imam priajtelje Srbe i kad s njima odlazim u manastir, svaki put se prekrstim da ispoštujem njihovu veru. Znate, Bog je jedan, a veroispovesti je više. One su vam kao partije, a samo je jedan bog, koji odlučuje.  Posebno sam ponosan što sam počasni član Svetosavskog društva Srba u Makedoniji, kojima sam na dve zahvalnice i sam uzvratio zahvalnicom - ističe dr Džeki.

Ističe i da je bilo vreme kada mu nije bilo lako s ovakvim stavovima. ž

- Ali odavno su svi navikli na dr Džekija - kaže kroz osmeh.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading