Zaštitnik građana: NE MOGU SE PRAVITI PODELE NA OSNOVU VAKCINACIJE!

Autor: Republika

Vesti

17.03.2021

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravo svakog je da izabere da li će biti vakscinisan ili neće. Ne može se praviti neka vrsta deobe stanovništva Srbije na osnovu toga – da li su ili nisu vakcinisani, navodi za RTS zaštitnik građana Zoran Pašalić.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zoran Pašalić

Zoran Pašalić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da svako ima pravo da izabere da li će se vakcinisati ili ne i dodaje da na taj način zaista niko ne može biti stavljen u određeni položaj.


- Pravo svakog je da izabere da li će biti vakscinisan ili neće. Pošto sam se i sam vakcinisao ne mogu da govorim protiv vakcine. Ali ne može se praviti po tom osnovu neka vrsta deobe stanovništva Srbije na osnovu toga – da li su ili nisu vakcinisani. Znam za te ideje i znam da su postojale ideje da oni koji su vakcinisani odnosno revakcinisni mogu da prisustvuju sportskim manifestacijama, koncertima, uopšte kulturnim manifestacijama za razliku od onih koji nisu - navodi Pašalić.

Na pitanje gde je granica između ljudskog dostojanstva i zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti odgovara gost Jutanjeg dnevnika odgovara:

- Granica je u tome da sve mere koje se preduzimaju moraju se preduzimati u celini i to vrlo rigorozno tek na taj način ćemo dobiti zaista efekat tih mera.

Na pitanje da li bi jedna od kazni za sve koji prisustvuju žurkama i masovnim okupljanjima, a šire zarazu mogao biti društveno koristan rad u kovid bolnicama odgovara da je za rad u javnom interesu potrebna saglasnost onoga kome je ta kazna izrečena.

- Znači ne možete vi nikoga primorati da radi u javnom interesu - objašnjava Pašalić.

Dodaje da je postojala ideja i da se radi pi-si-ar testiranje osoba koje se zateknu u ilegalnim klubovima, ilegalnim žurkama i da se na taj način praktično ako su zaraženi oni uvedu u kategoriju lica koja su učinila krivično delo.

- Međutim, to krivično delo se može činiti jedino sa umišljajem, a u sudskom postupku jako je teško dokazati da je to delo učinjeno sa umišljajem - objašnjava Pašalić.

Ističe i da većina koja vrlo poštuje mere ne treba apsolutno da trpi zbog toga što, kako kaže, manjina voljno krši te mere.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading