Zna se šta je najbolja mera protiv korone! Doktorka Nada Kapulica o DRASTIČNIM MERAMA i POREKLU VIRUSA!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.03.2021

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Trenutno je u borbi sa koronavirusom najvažnije ubrzati vakcinaciju, izjavila je danas virusološkinja Nada Kuljić Kapulica i dodala da nije za drastične mere i zaključavanje, već da se primenjuju postojeće.

Foto: printscreen/RTS
Nada Kuljić Kapulica

Ona je navela da je u bivšoj Jugoslaviji za mesec dana vakcinisano 18 miliona stanovnika protiv variole vere.

- Organizacija vakcinacije je dobra, ali tempo vakcinacije treba ubrzati. Vakcina je spasila svet i ovog trenutka nemamo drugo oružje - kaže Kapulica.


Kako je navela, potrebno je vreme da se stvori specifičan antivirusni lek, kao što postoji za HIV, hepatitis C i da za to nema vremena.

Sezona koronavirusa je kraj februara i mart, te sagovornica navodi da se veći broj zaraženih mogao očekivati u ovom periodu.

- Nisam očekivala ovako veliki talas. On je rezultat ovih gužvi koje smo imali u poslednje vreme, od Nove godine do danas - napominje ona.

Koliko je britanski, mutirani soj prisutan u Srbiji, ne može se reći jer, navodi, Srbija nema kapaciteta za to. Za južnoafrički soj kaže da se već pojavio u zemljama u okruženju i da smatra da je prisutan i u Srbiji, ali samo da nije izolovan.


- Danas je svet jedna pokretna traka, tako da praktično iz svake tačke zemljine kugle može da se dođe za par sati i krene sa infekcijom - kaže Kulić Kapulica.

Smatra da će enigma ostati poreklo virusa.

- Ne verujem da ćemo saznati poreklo virusa i rešiti tu zagonetku. Moje mišljenje od početka je da je taj virus napravljen u laboratoriji - navela je ona.

Komentari (1)

Loading
Milena

15.03.2021 14:10

Slazem se intervjuom ove doktorke,pogotovu kako je virus nastao,a i guzvi od Nove godine i ne pridrazavanja mera opreza.Od pocetka korone postujem sve mere opreza.Maska,distanca i jacanje imuniteta i kroz ishranu i pijuci po savetu moje doktorke reishi kapsule i kapsule opc+c vitamina c.Prijavila sam se za kinesku vakcinu i cekam da me pozocu,ali znam da cu i posle vakcine nastaviti da nosim masku i drzim distancu.