NOVA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA! Više nema karantina zbog kontakta sa zaraženim ako ste preležali koronu ili primili vakcinu

Autor: Republika

Vesti

14.03.2021

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kućni karantin ne važi za sve one koji su imali bliski kontakt sa korona pozitivnom osobom, bez obzira na to da li je ta osoba i u samoj porodici, ukoliko je prošlo više od dve nedelje od primanja druge doze vakcine ili manje od tri meseca od kako su i sami bili zaraženi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Više nema karantina zbog kontakta sa zaraženim

To je odlučeno na sednici kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 održanoj 5. marta jer se smatra da se dve nedelje posle kompletne vakcinacije stvara imunitet na koronu, kao i da nakon preležanog kovida 19 antitela traju bar tri meseca kod svakoga od nas. Do te odluke kriznog štaba za svaki bliski kontakt je morao kućni karantin od 14 dana, piše Kurir.

- Kod osoba koje su vakcinisane sa dve doze vakcine protv COVID-19, pri čemu je od davanja druge doze prošlo više od dve nedelje, nije potrebno određivati meru karantina u kućnim uslovima, ukoliko su identifikovane kao bliski kontakt COVID-19 potvrđenog slučaja - zaključak je sa 69. sednice kriznog štaba od 5. marta 2021, koji je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" prosledio svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Istvoremeno krizni štabe je doneo zaključak o kome ovaj karantin ne važi ni za one koji su nedavno preležali koronu.

- Osobama koje su imale potvrđenu COVID-19 infekciju, a koje su identifikovane kao bliski kontakti kovid 19 potvrđenog slučaja, ne određuje se mera karantina u kućnim uslovima ili ponovno testiranje na SARS-CoV-2 virus u periodu od tri mesca nakon preležane COVID-19 infekcije (laboratorijsko utvrđivanje pozitivnosti), odnosno od dana kada im je istekla mera izolacije na osnovu mišljenja nadležnog lekara - piše u zaključku krznog štaba, u kome se i dodaje:

- Ponovno testiranje na SARS-CoV-2 virus u periodu do tri meseca nakon preležane COVID-19 infekcije potrebno je ukoliko osoba ponovo razvije simptome bolesti, a da pri tome ne postoji drugi uzrok kojim se može objasniti pojava simptoma.

RepublikaFoto: Republika.rs
Nije potrebno da vakcinisana osoba bude u izolaciji iako je imala bliski kontakt 

Virusolog prof. dr Tanja Jovanović, koja je i članica kriznog štaba, za Kurir ističe da je svrha vakcinacije upravo to - stvaranje imuniteta na koronu.

- Vakcinacija se i sprovodi upravo zbog toga da bismo se imunizovali protiv virusa. I ukoliko osoba primi dve doze vakcine protiv koronavirusa i prođe neki period smatra se da je zaštićena od virusa i da sloboda kretanja treba da joj bude omogućena. Nije potrebno da bude u izolaciji iako je imala bliski kontakt - objašnjava prof. Jovanović. Slična je situacija i sa onima koji su preležali kovid 19 i prirodnim putem stekli imuitet.

- Trajanje imuniteta na koronu kod prirodne infekcije je prilično individualna stvar, ali se smatra da je tri meseca minimalan period tokom kojega svi imaju razvijenu odbranu od koronavirusa. I zato je i odlučeno da nema kućnog karantina za one koji su preležali kovod 19 infekciju, a bili su u bliskom kontaktu sa pozitivnom osobom u tom periodu. Osim ako nemaju simptome, koji ipak ukazuju na mogući kovid, pri čemu treba obaviti testiranje na SARS-CoV-2 - ističe prof. Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading