NAJVEĆI SAVEZNICI EPIDEMIJE: Direktorka Bežanijske kose prokomentarisala OZBILJNE posledice korone, pa iskritikovala one koji ne poštuju MERE!

Autor:

Vesti

28.02.2021

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Pored uobičajenih tegoba i oboljenja kao do sada, pojavljuje se i jedna nova kategorija bolesnika - pacijenti koji su preležali kovid infekciju pre nekoliko meseci, ali se sada javljaju zbog posledica korone. Upućujemo ih na neophodnu dijagnostiku i evaluaciju i po potrebi uvodimo dodatnu terapiju" kaže doc. dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, povodom izlaska ove ustanove iz kovid sistema.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Marija Zdravković

U intervjuu za Kurir, ona objašnjava da su najčešće posledice korone oštećenja na plućima, ali i kardiovaskularne komplikacije koje dalje trebaju da se prate i leče.

- Osim ovih pacijenata, za ove dve nedelje, koliko smo u non-kovid sistemu, veliki broj pacijenata je hospitalno zbrinut, pregledan, operisan, ugrađeni su stentovi, pejsmejkeri, operisani teški prelomi i povrede, operisani onkološki bolesnici... Naša urgentna služba je dostupna svakog dana 24 časa. Inače, čekanja u onkološkoj bolnici u našoj ustanovi nije bilo jer je u periodu kovid infekcije više od 8.500 hospitalizacija ostvareno preko naše dnevne onkološke bolnice. Ostali bolesnici su upućivani ka non-kovid zdravstvenim ustanovama - kaže ona.

Na pitanje hoćemo li ponovo živeti normalno, doktorka poručuje da "završetak epidemije zavisi od svih nas".

- Zdravstvena služba, državne institucije, lekari, sestre, svi zaposleni u kovid sistemu dali su svoj maksimum da se život što normalnije odvija. Međutim, ukoliko svi, ali baš svi, ne shvate koliko je bitno da se odgovorno ponašaju i poštuju mere da bi se ova agonija od korone prekinula, plašim se da, i pored toga što su učinjeni maksimalni napori da se epidemija zaustavi, ona se neće prekinuti - navodi direktorka Zdravković i dodaje da "su najveći saveznici epidemije osobe koje krše epidemiološke mere".

Po njenim rečima, svi treba da insistiramo na poštovanju tih mera, pa i na adekvatnim kaznama za one koji to ne rade.

Verujem da ćemo kao građani naći snage da poštujemo mere i uradimo maksimalnu vakcinaciju jer je spas samo u tome. Vakcine se ne treba bojati - jedino se vakcinacijom može stati na put koroni zauvek. Da li ćemo opet živeti kao pre - sigurna sam da, ukoliko se potrudimo, hoćemo - zaključuje ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading