POLIKLINIKE OSTAJU OTVORENE: Lončar i Brnabić potvrdili da NEĆE biti spajanja ovih ustanova sa domovima zdravlja!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.02.2021

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studenti iz inicijative "Kreni promeni", koji su nameravali da danas predaju peticiju protiv gašenja studentskih poliklinika na pisarnicu Ministarstva zdravlja, uručili su je lično ministru Zlatiboru Lončaru, koji je izašao da sa njima porazgovara i dobili odgovor na licu mesta - poliklinike neće biti zatvarane.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ana Brnabić i Zlatibor Lončar (Foto: Arhiva)

Lončar je obavestio studente da poliklinike u tri grada, Beogradu, Nišu i Novom Sadu, neće biti spojene sa domovima zdravlja, kako je predviđeno master planom optimizacije zdravstvenih ustanova.

Ministar je pojasnio da je Svetska banka finansirala i učestvovala u izradi Master plana, a da je ideja uglavnom preslikana iz Hrvatske.

- Taj plan nećemo prihvatiti, ali smo u obavezi da ga pustimo na javnu raspravu. Rekao sam ministru prosvete Branku Ružiću da se ništa neće menjati i da o tome obavesti studente - rekao je Lončar.

Ipak, Nikola Arsenić iz studentske inicijative "Kreni promeni" kaže da studenti nisu obavešteni o tome, te da je nesporazum "nastao unutar vlade", a predlog o zatvaranju studentske poliklinike u epidemiji najveće zdravstvene krize virusa korona ocenio kao "okretanje leđa studentima".

On smatra da studneti sa vladom i resornim ministarstvom imaju lošu komunikaciju, što se, kaže, moglo videti prošle godine, kada su "terani iz domova" zbog korone, borili se za dodatne rokove, manje školarine, koje na kraju nisu odobrene...

Arsenić je skrenuo pažnju i na položaj studenata, koji kaže, nije dobar, da ih 50.000 godišnje napusti zemlju, uz tvrdnju da se "ovde prodaju putne ili članske karte, a ko ne izabere člansku, dobiće putnu".

Na te reči reagovao je ministar Lončar koji je rekao da je to politički govor i da niko ne proteruje studente, kao i da Ministarstvo zdravlja čak zapošljava najbolje diplomce odmah po završetku studija.

Inače, studenti iz ove inicijative prikupili su 35.000 potpisa za peticiju "Ne damo studentske poliklinike".

Međutim, i sama premijerka Ana Brnabić poručila je jutros da studentske poliklinike neće biti ukinute, jer predstavljaju jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata.

Istakla je da studentske poliklinike u Srbiji imaju dugu tradiciju i da su jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata u Srbiji, ali i u Evropi i nešto na šta bi trebalo da budemo ponosni.

Premijerka navodi da će se u narednom periodu upravo zbog toga raditi na unapređivanju studentskih poliklinika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading