Naše spasenje jeste u Crkvi - kome Crkva nije majka, tome Bog nije otac

Autor: Republika

Vesti

19.02.2021

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mi hrišćani veoma dobro znamo da u životu svakog čoveka ništa nema slučajno, otuda po najmanje može biti slučajan izbor za duhovnog vođu jednog naroda. Nema slučajnih susreta. Nema slučajnih događaja. Nema slučajnog patrijarha. Sve je po Božjem Promislu. Sve ima svoj smisao, svoje zašto i svoju poruku, samo nam treba mudrosti da shvatimo, da protumačimo. Posebno kada se radi o kolektivnoj stvari, o bitnoj stvari kao što je izbor patrijarha, onda su znakovi i poruke s'više veoma jasne.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Danas kada je izabran srpski patrijarh,  proslavlja se ikona Majke Božije  zvana "Vziskanije pogibših" ili kako mi Srbi  metaforično prevodimo "Spasiteljka onih koji stradaju". Ova ikona je posebno poštovana u Rusiji, gde su  u njenu čast Rusi podigli mnoge hramove, a poštuje se i kod nas Srba.  Više čuda je zapisano od ove svete i čudotvorne ikone, a najpoznatije jeste u 6. veku "Povest o Teofilu" zabeleženo u Žitijama Svetih od Prepodobnog oca Justina Ćelijskog. 

Presveta Bogomajka jeste Spasiteljka roda ljudskog, zaštitnica roda Pravoslavnog i  zasigurno nam je Presveta izmolila od Prvojerarha Crkve Gospoda našeg Isusa Hrista blagoslov kroz ličnost Arhijereja Porfirija, da bude novi patrijarh srpski, što je vidljiv pokazatelj da na dan Njenog praznovanja ikone "Spasiteljka onih koji stradaju" bude on izabran od braće Episkopa i Duha Svetoga. 

Mi smo narod koji smo na udaru, na vetrometini raznih ovosvetskih vetrova, bura i oluja, i kao što se kaže u molitvi ovoj čudesnoj ikoni Presvete - ljuljamo se kao trska od udara jakog vetra...Treba nam siguran zaklon, a ka njemu ko će da nas vodi ako ne Majka Crkva. 

 Zato novi patrijarh kao i svi dosadašnji jeste oličenje duhovnog oca koji ima zadatak da nas svojim molitvama zaštiti, svojom mudrošću spasava od udara ovovremenih bura i oluja, svojim prosvetiteljskim savetima da  nas uputi kako i kuda dalje na putu spasenja.

Čvrsto verujem da će u toj svetoj misiji uspeti naš patrijarh sa svojom braćom Episkopima, sveštenstvom i monaštvom SPC i da ćemo pamtiti u istoriji današnji datum i praznovanje ikone Majke Božije. 

Molimo se Bogu i Majci Božijoj za našeg patrijarha Porfirija, kako nam je danas i poručio. 

Kličući radosno: Dostojan!

Preuzeto sa Fejsbuk profila sveštenika Nenada Andrića iz Valjeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading