JOŠ SE NE ZNA KO JE OTKRIO PODATKE PACIJENATA: Zašto Tužilaštvo štiti Medigrupu?!

Autor:

Vesti

05.02.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privatna zdravstvena ustanova bezuspešno pokušala da svali krivicu na dvoje zaposlenih

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Medigroup

Pre više od mesec dana Srpski telegraf objavio je tekst o tome kako se opstruira istraga o curenju ličnih i medicinskih podataka pacijenata iz Medigrupe. Tada smo napisali da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal (na čijem je čelu Branko Stamenković, koji i rukovodi ovom istragom) nije dostavilo podatke iz istrage kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a ista je situacija i sada: informacije iz tužilaštva još nisu stigle do poverenika.

Zaključak je, kako za naš list kažu izvori upućeni u istragu, samo jedan: neko u tužilaštvu štiti Medigrupu.

- Neverovatno je na koji način se vodi postupak. Kao da neko na svaki mogući način pokušava da spreči da se sazna istina o tome kako su najpoverljiviji mogući podaci iscurili u javnost - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa.

LAŽNI TRAG

Prema informacijama do kojih smo došli, iz kancelarije poverenika u nekoliko navrata su urgirali da im tužilaštvo pošalje dokumentaciju, ali uzalud...

 

- Medigrupa je pokušala krivicu da svali na dve žene, Grkinju Joanu, koja je vodila istoimenu kliniku u sastavu Medigrupe, i sekretaricu iz njene klinike. U stvari, hteli su krivicu da svale na dve osobe koje su jedine upozoravale na mogućnost curenja podataka. Tužilaštvo je, međutim, posle desetak dana moralo da odustane od postupka protiv njih dve jer se ispostavilo da one nisu ni za šta krive i da je neko drugi kriv za curenje podataka pacijenata - navodi naš izvor.

Kako saznaje Srpski telegraf, maltene kompletno saslušanje dve žene u tužilaštvu svelo se na pitanja ko je našem listu dostavio informacije o svemu što se dešava u Medigrupi.

- Bukvalno su ih samo to pitali. Na kraju, kada su videli da nijedna od njih nije dostavila kartone pacijenata vašem listu, odustali su od toga da ih gone. Problem je, međutim, što je potrošeno dragoceno vreme, a pravi krivci nisu otkriveni - kaže sagovornik Srpskog telegrafa.

Šta je sve procurilo

- lični podaci pacijenata, uključujući i matične brojeve, adrese...

- sve posete ustanovama Medigrupe, s imenima lekara kod kojih su bili

- dijagnoze

- nalazi pregleda

- terapije i obavljeni zahvati

- istorijat ranijih bolesti i tegoba

PAD SISTEMA

Podsetimo, Medigrupa je od početka opstruirala istragu, pa je tako misteriozno pao sistem kada je inspekcija poverenika došla na kliniku. Do danas nije objašnjeno kako se to desilo.

Na sva dosad poslata pitanja tužilaštvo nije odgovorilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading