AMERIČKI MEDIJI PRODRMANI "DAROM IZ JASENOVCA": U ovom kompleksu zverski su ubijani Jevreji, Srbi, Romi, među kojima je bilo i mnogo žena i dece

Autor: Sputnjik, Republika

Vesti

26.01.2021

23:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči početka distribucije filma "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića u Sjedinjenim Američkim Državama, o srpskom filmu pišu američki mediji koji zapažaju da on govori o retko viđenoj strani holokausta i jednom od najviše zanemarenih delova istorije.

RepublikaFoto: twitter.com/RTS Magazin
Scena iz filma "Dara iz Jasenovca"

- U novom filmu "Dara iz Jasenovca" vidimo retku stranu holokausta iz drugog dela Evrope i iz očiju desetogodišnje devojčice - piše sajt "The Wrap.com".

Zanemarena istorija

Za portal "Movieroar.net" priča Antonijevićevog filma je jedan od najviše zanemarenih delova istorije.

- Nemci ne vode Jasenovac, već fašističke ustaše upravljaju kompleksom. Zverski su ubijani Jevreji, Srbi, Romi, među kojima je bilo i mnogo žena i dece - piše američki sajt specijalizovan za sedmu umetnost.

Sajt "LRMonline.com" primećuje da je neverovatno da 80 godina kasnije i dalje slušamo priče iz holokausta.

- I svaku od njih je šokantno čuti. Nadam se da priča o Jasenovcu doprinosi zatvaranju tog mračnog poglavlja u istoriji - navodi "LRMonline.com".

Američka distribucija srpskog kandidata za nagrade "Oskar" i "Zlatni globus" najavljena je za 5. februar.

Brutalni koncentracioni logor Jasenovac

Svoj sud o "Dari iz Jasenovca" dali su i filmski znalci među kojima su Ron Barkl (Ron Burkle) pod čijom je izvršnom "palicom" film došao u "Studio 101", kao i Dejvid Glaser (David Glaser), izvršni direktor američke distributerske kuće.

Član Izvršnog odbora "Studija 101", Ron Barkl kaže da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića.

- Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Verujem da će publika ceniti umešnost kojom je kroz oči malog deteta ispričana ova ubedljiva priča - navodi Barkl.

Glaser ističe da je "Dara iz Jasenovca" prvi igrani film koji razotkriva zločine, kako kaže, "notorno brutalnog koncentracionog logora Jasenovac".

- Na nama je odgovornost da ispričamo ovu neverovatnu priču, a "Studio 101" oseća se privilegovanim da američku publiku upozna sa filmom - dodaje on.

Film će svoju beogradsku premijeru imati 22. aprila, nakon čega će se naći u bioskopima širom Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading