KINESKA VAKCINA DOBRA I ZA DECU: Još jedna pobeda Srbije! Sinforarm može i za maloletnike

Autor:

Vesti

18.01.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od ostalih vakcina razlikuje se po tome što je pravljena na tradicionalan način, od umrtvljenog virusa.

RepublikaFoto: pexels.com
Vakcina (Ilustracija)

Kineska vakcina sinofarm, čijih je milion doza stiglo u subotu u Srbiju, biće prva na svetu koja će dobiti dozvolu za primenu kod dece. Prema pisanju kineskih medija, koje je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ovo odobrenje stići će najkasnije do kraja meseca.

- Kineska vakcina namenjena je svim ljudima starijim od 18 godina, a uskoro će to biti prva vakcina koja će dobiti dozvolu za decu od tri do 17 godina - istakao je Vučić.

POČELO JOŠ PEDESETIH

Prema pisanju kineskih medija, sinofarmom je u toj zemlji vakcinisano oko 1,2 miliona ljudi. Trenutno je u toku klinička faza u kojoj se ispituje dejstvo vakcine na decu različitih uzrasta i, kako se pokazalo, zasad nije bilo nikakvih neželjenih efekata.

Kad je primio šeik...

Govoreći o kineskoj vakcini, predsednik Vučić poručio je da je za njega bilo važno kada je čuo da ju je primio šeik iz Dubaija.

- Kada je šeik Muhamed bin Rašid el Maktum u novembru primio kinesku vakcinu, tada sam znao da ona ima veliki kvalitet, s obzirom na to kakve mogućnosti i resurse Emirati imaju za ispitivanje kvaliteta vakcina - objasnio je Vučić.

1,2 miliona Kineza dobilo vakcinu sinofarm

28 dana razmak između dve doze kod sinofarma

Za razliku od takozvanih inovativnih vakcina ("Fajzerova" i "Modernina", u manjoj meri i sputnjik-V i "Astrazeneka"), sinofarm je pravljen na tradicionalan način, odnosno od umrtvljenog virusa KOVID-19.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Vučić sa kineskom ambasadorkom

Sinofarm funkcioniše tako što uči imuni sistem da pravi antitela protiv koronavirusa. Kako objašnjavaju stručnjaci, to znači da se telo izlaže mrtvim delovima virusa, što rizik od neželjenih reakcija organizma svodi na minimum. Korišćenje neaktivnih virusa za pravljenje vakcine postoji još od pedesetih godina prošlog veka. Na taj način napravljene su vakcine protiv gripa, besnila, hepatitisa A...

Nije isto sinofarm i sinovak

Mnogi nedovoljno upućeni mešaju dve kineske vakcine sinofarm i sinovak. Čak su i pojedini novinari (N1) protekle sedmice, postavljajući pitanja predsedniku Vučiću, "prigovorili" što Srbija nabavlja kineske vakcine koje su u Brazilu pokazale efikasnost tek nešto veću od 50 odsto. Ispostavilo se da je novinar potpuno pobrkao lončiće jer naša zemlja je kupila sinofarm, a ne sinovak vakcine.

To je u TV prenosu sa ceremonije otvaranja gondole na Zlatiboru neupućenom (ili zlonamernom) novinaru morao da objasni šef države.

Kineska vakcina daje se u dve doze u razmaku od 28 dana. Klinička ispitivanja, sprovođena u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu, pokazala su njenu efikasnost od oko 80 odsto. Ipak, kako navodi proizvođač, i preostalih 20 odsto ljudi koji su je dobili, ukoliko se razboli, imaće blagu formu korone.

ČESTITKE IZ REGIONA

Nakon vesti da je Srbija dobila milion kineskih vakcina, čime je ukupan broj vakcina koje trenutno imamo dostigao gotovo 1,5 miliona (zajedno sa "Fajzerovom" i sputnjikom-V), gotovo svi mediji u regionu, čak i hrvatski, čestitali su našim vlastima, ističući da nijedna druga zemlja na zapadnom Balkanu nije dobila više od nekoliko hiljada vakcina, dok ih neke nisu dobile uopšte poput BiH i Crne Gore. Ovde su se, međutim, pristalice opozicije na društvenim mrežama uglavnom bavile činjenicom da je predsednik države (što je, valjda, prema njihovom mišljenju, skandal) na aerodromu dočekao isporuku.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading