NOVI SOJ MOŽE DA ZAOBIĐE VAKCINU?! Četiri dramatična upozorenja stručnjaka u samo JEDNOM danu!

Autor: D. PETROVIĆ - B. KAŠANSKI

Vesti

15.01.2021

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cepiva bi morala da se "prepakuju", za šta je potrebno bar nekoliko meseci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vodeći francuski naučnik strepi da novi južnoafrički soj virusa KOVID-19 može da zaobiđe vakcinu. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sazvala je hitan sastanak, dve nedelje pre redovnog, zbog novih sojeva korone. Nemački institut "Robert Koh" apelovao je na građane da ne putuju jer je ta zemlja dosad registrovala 16 slučajeva britanskog soja virusa i četiri soja južnoafričkog. Direktor "Moderne", američkog proizvođača vakcine, upozorio je da će koronavirus među nama biti zauvek.

Sve su ovo vesti koje su se pojavile tokom jučerašnjeg dana, a mogle bi se svesti u jednu zlokobnu rečenicu: veoma lako moglo bi se desiti da postojeće vakcine ne budu efikasne protiv mutiranih sojeva KOVID-19. Ili još preciznije, kako objašnjavaju srpski stručnjaci: pitanje je dana kada će se pojaviti mutacija otporna na vakcine.

Na sve ovo, dodajmo, ipak, i jednu dobru vest, a to je da se vakcine ovog tipa, kako se pokazalo, brzo prave i za njihovo prepakivanje, da bi pokrile i neki novi soj, ne bi bilo potrebno više od nekoliko meseci.

RepublikaFoto: youtube.com/aljazeerabalkans/printscreen
Ana Gligić

Kako za Srpski telegraf objašnjava čuveni virusolog dr Ana Gligić, ekspert SZO i žena koja je pobedila velike boginje u Srbiji, ona je sva ova upozorenja primila s prilično zebnje.

- Korona je iznenadila sve naučnike, izazvala takvu zbrku da više ne znam šta da mislim. Pravo da vam kažem, uplašena sam pričama iz SZO i to što oni predviđaju da će doći do još veće mutacije koronavirusa. Problem je što su aktuelne vakcine protiv korone pravljenje od dela virusa, pa ukoliko dođe do velike mutacije, može se pokazati da ove vakcine nisu dovoljno efikasne. Sreća u nesreći je što se ova cepiva, kao što smo videli, brzo prave, pa nije potrebno više od nekoliko meseci da se naprave i vakcine protiv mutiranog soja korone. Sadašnje vakcine su potrebne da bi se zaustavila pandemija, ali nisu dovoljne da bismo se u potpunosti izborili sa virusom - objašnjava dr Gligić.

Na pitanje šta je potrebno da bismo konačno zaustavili ne samo koronu već i moguće mutacije virusa ona ima samo jedan odgovor.

- Neophodne su vakcine koje se prave od celog, umrtvljenog virusa, koji će stimulisati organizam da stvara antitela na kompletan koronavirus i tek tada ste zaštićeni i od mogućih mutacija. Ali za takvu vakcinu, kao što sam već više puta govorila, potrebno je vreme i najmanje pet godina istraživanja. One se prave od oslabljenog živog virusa, stoga, takva vakcina mora biti dobro proverena i ispitana jer može da izazove bolest, pa su neophodne rigorozne kontrole. Korona vam je, da tako slikovito objasnim, drvo trešnje na kojoj imamo četiri grane, a svaka grana ima svoje grančice. Ipak, sve one vuku koren od jednog drveta i kada napravite vakcinu od celog virusa, ona je onda efikasna za sve mutacije koje se mogu pojaviti - zaključuje naša sagovornica.

Šta kažu svetski naučnici

1. Predsednik naučnog saveta Francuske profesor Žan-Fransoa Delfresi poslao je poruku celom svetu: Britanski soj virusa se lakše širi, ali nije patogeniji. Južnoafrički virus, međutim, možda bi mogao da promakne vakcini, makar delimično
2. SZO sazvao sastanak svog odbora za hitna pitanja sa samo jednom tačkom dnevnog reda: novi sojevi koronavirusa. U agendi sastanka stoji da je novi britanski soj pronađen do sada u 50 zemalja, a soj iz Južne Afrike u 20 država. Pominje se i mutacija poreklom iz brazilskog Amazona, koju je detektovao Japan
3. Planirali smo da Nemačka ima pod kontrolom koronavirus do kraja godine, ali novi zarazniji soj KOVID-19 može da pokvari situaciju, rekao je Loter Viler, predsednik čuvenog instituta za infektivne bolesti "Robert Koh". Ovo neće biti poslednje mutacije koju ćemo videti, ne zaboravimo i na brazilski tip. Imaćemo još sojeva, zato, molim vas, ne putujte, poručio je on.
4. Izvršni direktor američke farmaceutske kompanije "Moderna", koja je napravila vakcinu protiv koronavirusa, upozorio je da ovaj virus neće otići tek tako i konstatovao da će, najverovatnije, biti oko nas zauvek.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marko

15.01.2021 17:26

Jadno čovečanstvo. Protiv virusa leka nema.