NOVI SKANDAL POTRESA PRIVATNU ZDRAVSTVENU USTANOVU: Utaja POREZA u MEDIGRUPI

Autor:

Vesti

08.01.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema kraja skandalima u Medigrupi! Nakon što je pukla bruka nakon otkrića da su iz ove zdravstvene ustanove procurili najpoverljiviji lični i medicinski podaci pacijenata i zatvaranja jedne od klinika u njenom sastavu, došao je red i na poresku utaju.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ/Tanjug/ilustracija
Foto: Ilustracija

Kako Srpski telegraf saznaje, poreska policija (deluje u sastavu Poreske uprave, odnosno Ministarstva finansija) utvrdila je pokušaj izbegavanja (utaje) poreza na dobit u iznosu od 2.253.492 dinara, unutar sistema Medigrupe.

- Poreznici su to utvrdili kontrolišući poslovanje klinike Ioanna, specijalne bolnice za dermatovenerologiju na Vračaru. Izveštaj je 26. juna prošle godine dostavljen i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, koje je nadležno da otvori istragu i naloži procesuiranje krivaca - otkriva sagovornik našeg lista koji je od početka upućen u ceo slučaj.

Aferu sa curenjem podataka pokušavaju da zataškaju uz pomoć pojedinaca u policiji i tužilaštvu

 

UREDNO ZAVEDENO

Kako kaže naš izvor, izveštaj je dostavljen tužilaštvu pod brojem POV-65/2019-D0014.

- Mada je od tada prošlo više od šest meseci, nemam saznanja da je bilo šta preduzeto niti da je saslušan neko od rukovodilaca Medigrupe ili pomenute klinike. A radi se o ozbiljnom pokušaju da se prevari država - konstatuje sagovornik Srpskog telegrafa.

Na pitanja vezana za poresku utaju iz Medigrupe nisu odgovorili.

Kazna do osam godina zatvora

Pravni stručnjaci kažu da poresku utaju čini onaj ko, u nameri da potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, daje lažne podatke, ne prijavi stečeni prihod ili na drugi način prikriva podatke.

Kazna zavisi od iznosa koji je utajen. U ovom slučaju se radi o više od dva miliona dinara, pa je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora i novčana kazna.

U međuvremenu, kako smo pisali u božićnom dvobroju našeg lista, rešenjem Ministarstva zdravlja (koje smo i objavili) zabranjen je rad bolnici Ioanna. To rešenje je odmah stupilo na snagu i klinika čije je sedište u Rankeovoj 16 na Vračaru prestala je s radom. Kako se uverila ekipa našeg lista, čak je skinuta i tabla s imenom bolnice. Zanimljivo je, međutim, da su istog dana (utorak) iz kol-centra Medigrupe uredno nudili da nam prebace telefonsku vezu na bolnicu Ioanna da bismo zakazali termin za pregled.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Medigroup

Za sve to vreme, iz Medigrupe se uporno trude da zataškaju skandal decenije - curenje podataka pacijenata iz njihove baze. Podsetimo, među tim kartonima, u koje je naš list imao uvid, jesu i oni javnih ličnosti, državnih funkcionera, biznismena, političara, estradnih zvezda...

Prvo je sabotirana istraga poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (misteriozno pao sistem i onemogućen pristup bazi na dan posete poverenikove inspekcije), a onda su u Medigrupi promenili taktiku...

I njihovi podaci su procurili Siniša Mali, ministar finansija

Zagorka Dolovac, republički tužilac

Veselin Milić, načelnik beogradske policije

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke

Željko Mitrović, vlasnik TV Pink

Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga"

Lepa Brena, pevačica

RepublikaFoto: Tanjug/estock/ST
Foto: Ilustracija

Sandra Afrika, pevačica

Zora Dobričanin Nikodinović, advokat

Milan Lađević, glavni urednik Srpskog telegrafa

Milka Vojvodić, potpredsednica "Delta holdinga"

Draginja Đurić, predsednica IO Banke Inteza

Ivanka Kozić Knežević, sudija Trgovinskog suda

Dejan Pešić, prvi čovek Medigrupe

Marija Rabrenović, direktorka Medigrupe

Na delu je, kako saznajemo, pokušaj da se pronađe žrtveni jarac među zaposlenima i na njega svali krivica. Tako je Srpskom telegrafu iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal potvrđeno da je postupak pokrenut na osnovu prijave Medigrupe.

- Na osnovu krivične prijave zakonskih zastupnika medicinske ustanove Medigrupa protiv N. N. lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo iz člana 302 (neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka, prim. aut.) posebno tužilaštvo za VTK započelo je postupanje. Nakon preliminarne analize postupanje je nastavljeno i u pravcu krivičnog dela odavanja poslovne tajne iz člana 240 - navode iz tužilaštva.

Gotovo istovetan odgovor stigao nam je i iz Medigrupe, koja je, podsetimo, isprva negirala da je curenja podataka uopšte bilo.

Šta je sve procurilo

- lični podaci pacijenata, uključujući i matične brojeve, adrese...

- sve posete ustanovama Medigrupe, s imenima lekara kod kojih su bili

- dijagnoze

- nalazi pregleda

- terapije i obavljeni zahvati

- istorijat ranijih bolesti i tegoba

TRAŽENJE ŽRTVE

Međutim, prema saznanjima do kojih je došao Srpski telegraf, u Medigrupi, nažalost, uz pomoć pojedinaca u policiji i tužilaštvu pokušali su da krivicu svale na nekog od zaposlenih, pa je tako ekspresno osumnjičena jedna od sekretarica. Munjevitom brzinom ova žena je iz svog stana odvedena na ispitivanje, a po nju su došla, verovali ili ne, osmorica inspektora.

- Odvedena je iz svog stana u prepodnevnim satima i držana u policiji do pola deset uveče. Sin je jedva uspeo da sazna gde je, a umesto advokata, kog je htela da angažuje, nudili su joj nekog po službenoj dužnosti. Na kraju je advokat ipak uspeo da se probije do nje i ona je puštena kući pošto je ionako ispitivana u svojstvu građanina. Ovakva reakcija pokazuje koliko su u Medigrupi uticajni, ali, izgleda, i uplašeni do kakvih bi sve otkrića moglo da se dođe u istrazi curenja podataka. Očigledno im je stalo da brže-bolje nekog okrive, svale sve na njega i zaključe slučaj - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading