VAŽNO! HITAN APEL: Na ove DVE STVARI morate da obratite pažnju večeras! Ljudi, pamet u glavu!

Autor: Republika

Vesti

31.12.2020

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da praznici ne postanu horor!

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Ne sedajte za volan ako pijete i pažljivo sa petardama, ne dajte ih deci!

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je danas na građane da tokom predstojećih novogodišnjih praznika ne koriste petarde i ostala pirotehnička sredstva i da posebnu pažnju obrate na električne uređaje koji se koriste kao ukrasi.

MUP u saopštenju podseća da usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda, opekotina, razderotina, a neretko i do povreda lica, šake i drugih delova tela koje mogu dovesti do invaliditeta.

 
RepublikaFoto: twitter.com/Prijedor24com
Foto: Ilustracija

Pored uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira, nestručno rukovanje pirotehnikom može izazvati i požare, upozorava MUP.

Takođe ukazuje da su tokom prošle godine usled nestručnog rukovanja pirotehnikom povređene 24 osobe, dok je u poslednjih pet godina povrede zadobilo ukupno 220 ljudi.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

NIKAKO PIJANI NE SEDAJTE ZA VOLAN! ŽIVOTI SU U PITANJU

Pripadnici MUP-a, Uprave saobraćajne policije apeluju na građane da se tokom novogodišnjih i božićnih praznika pridržavaju svih saobraćajnih pravila i propisa kako bi sačuvali svoje i tuđe živote.

- Apelujemo na građane da budu odgovorni prema sebi i drugima, da poštuju preporučene epidemiološke mere i da ne upravljaju vozilom ukoliko su prethodno konzumirali alkohol - rekao je Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.

Radenković je naglasio da građani treba da krenu na put odmorni i da poštuju preporučenu brzinu kretanja.

On je podsetio i na obavezu korišćenja zimske opreme na vozilima, posebno ukoliko se za vreme praznika putuje ka turističkim centrima, saopštio je MUP.

Zakonom o zaštiti potrošača zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima, a da izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdao MUP.


MUP ističe da tokom novogodišnjih i božićnih praznika vatrogasci imaju povećan obim posla, što je jednim delom prouzrokovano neispravnim električnim uređajima koje koristimo kao ukras.

Savetuje građane da te uređaje kupuju u ovlašćenim prodavnicama, kao i da prilikom upotrebe proveravaju da li se uređaj greje i da ih ne ostavljaju upaljene kada nisu u stanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading