OTKRIVEN ČUDAN SIMPTOM KORONE: Evo šta su primetili mnogi pacijenti koji su bili zaraženi i to nakon što su se izlečili!

Autor: Republika

Vesti

27.12.2020

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznato je da korona blokira čulo mirisa i ukusa, ali ovo je novo saznanje, još jedno u nizu!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ljudi koji se dugo oporavljaju od korona virusa prijavili su da osećaju neprijatne mirise ribe, sumpora i nečega slatkastog.

Ova pojava poznata je pod nazivom parosmija, što znači izobličenje čula mirisa, a najviše je izražena kod mladih i zdravstvenih radnika, piše Skaj njuz.

Otorinolaringolog, profesor Nirmal Kumar kaže da je taj simptom vrlo čudan i jedinstven.

Kumar je bio među prvim lekarima koji su u martu identifikovali anosmiju, odnosno gubitak mirisa, kao simptom zaraze korona virusom.

On je za agenciju AP rekao da neki pacijenti navode da osećaju smrad ribe umesto bilo kog drugog mirisa, a drugi da osećaju miris paljevine i kada u blizini nema dima.

Kumar je objasnio da je Kovid 19 "neurotropni virus“, odnosno da napada nervno tkivo i da utiče na nerve na vrhu nosa, što je šok za nervni sistem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading