MILICA I STEFAN BILI SU ZAVEJANI NA SUROVOJ PLANINI: Evo kako je tekla akcija spašavanja koju je gledala CELA SRBIJA

Autor: Blic, Republika

Vesti

22.12.2020

07:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retrospektiva priče koja je osvojila srca mnogih ljudi.

RepublikaFoto: Republika/Facebook/Stefan Rusov-KELE
Foto: Ilustracija

Retko koji kraj drame obradovao je Srbiju kao kada je objavljeno da su nakon 40 sati Milica Mirjanić (20) i Stefan Rusev (27), par koji je nestao u subotu u podnožju planine Beljanica, pronađeni živi i zdravi.

Nakon svega, mladi planinari bi mogli da napiše knjigu ili scenario za film pod naslovom: Kako smo preživeli dan i po u nedođiji planine u istočnoj Srbiji bez telefonskog signala i sa zaglavljenim automobilom u snegu?

Kako je izgledala dramatična potraga za devojkom i mladićem, pročitajte u retrospektivi događaja jedne od najneverovatnijih priča kakva nije zabeležena poslednjih godina u Srbiji.

Subota, rano ujutru: Prvi signal za uzbunu

Kada su u subotu rano ujutru Milica i Stefan krenuli svojim automobilom “pežo 207” bele boje ka izletištu Lisine u podnožju Beljanice, ni slutili nisu da će više od 40 sati biti odsečeni od sveta, a da će tokom vikenda gotovo cela Srbija pričati o njima.

Tokom tog jutra, Milica i Stefan prestali su da se javljaju porodicama, što je bio prvi signal za uzbunu. Svi pokušaji da se stupi u kontakt sa njima bili su bezuspešni, pa su porodice o svemu obavestile policiju i alarmirali javnost putem društvenih mreža i medija.

 

 

 

Subota, 15h - Telefon poslednji put lociran

Poslednji telefonski signal zabeležen je u 15 sati u subotu u mestu Tupižnjica. Inače, na planini je slab signal, pa je gotovo nemoguće pozvati nekog ili poslati poruku.

U nedelju rano ujutru potraga je počela, a iz Gorske službe (GSS) koja je predvodila spasilačku akciju saopšteno je da je detaljna pretraga terena u toku. Problem je bio manjak informacija, zbog čega je bilo teško odrediti pravac potrage.

Nedelja, 15.19h - Helikopteri MUP-a preleću planinu

Potraga u ovom trenutku traje već satima. Uključili su se i helikopteri MUP-a koji su preletali područje. Ubrzo su se i meštani i volonteri uključili u potragu, a nekoliko sati kasnije i lovci.

Lisine u podnožju planine bile su polazna tačka za spasilačke službe, policiju i Gorsku službu, ali tu nije pronađen nijedan trag koji bi doveo do Milice i Stefana.

Nije pronađen ni automobil beli "pežo" kojim se dovezli. Tada su se ekipe podelile i krenule u nekoliko pravaca.

RepublikaFoto: Republika/Facebook/Stefan Rusov-KELE
Potraga se odvijala po vrlo nepristupačnom terenu

Nedelja, 17.24h - "Prošlo je previše sati..."

Na Beljanici uveliko je bio i Stefanov brat Marko. I on je, kao i Miličin otac, sa ekipama spasioca očajnički pretraživao surov i nepristupačan teren. U razgovoru sa novinarima kasno popodne izgovorio je reči koje možda najbolje opisuju koliko je neizvesna i napeta potraga bila u tom trenutku.

- Molim vas, pomozite. Prošlo je previše sati, a njih nema. Ako su još živi da ih nađemo, pada mrak - rekao je vidno potresen Marko, Stefanov brat.

Nedelja, 17.24h - Dva pravca potrage

U tom trenutku potraga se vodila u dva pravca - oko Despotovca i put prema Boljevcu i Boru. Istovremeno rastao je strah - mrak polako pada, a sa njim i šanse da Stefan i MIlica budu pronađeni.

Spasiocima na ruku nije išao ni teren, jer je reč o vrlo neprohodnom i teško pristupačnom predelu. Dodatnu nevolju predstavljao je činjenica da ne postoji samo jedan put kroz planinu, već više njih...

Nedelja, 18.03h - Konačno tračak nade!

Pola sata kasnije stigla je vest da je pronađen beli "pežo" kojim su se Stefan i Milica dovezli na planinu. Međutim, u vozilu koje se zaglavilo u snegu na putu kod visoravni Brezovica nije bilo mladog para.

Strah je jačala i činjenica da u ovom delu planine ne živi praktično niko, da nema kuća gde bi eventualno mogli da se sklone od zime. Potraga je nastavljena, a nada i strepnja smenjivali su se kao u holivudskim trilerima.

Nedelja, 18.19h - PRONAĐENI SU!

Vest koju su svi čekali stigla je 20 minuta nakon što je automobil lociran. Milica i Stefan su pronađeni između Mikoljskog kamena i Brezovice, živi i zdravi nakon 40 sati potrage!

Nedelja 18.44 - Slika dana: Nasmejani par sa svojim spasiocima

Nedugo nakon dobrih vesti, u medijima se pojavila fotografija kako Milica i Stefan poziraju nasmejani sa svojim spasiocima.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Nedelja 19.07h - Miličin otac srećnu vest je dočekao na Lisinama

U trenutku kada su pronađeni, Miloš Mirjanić, Miličin otac, i sam je tragao za ćerkom na drugoj lokaciji na planini. Srećne vesti dočekao je sa prijateljima koji su se okupli na Lisinama, na mestu sa koje je potraga počela.

Stefan: Čuli smo vukove i pretrnuli od straha

Dan nakon što su pronađeni, kada su se utisci i adrenalin slegli, Stefan je ispričao šta se dogodilo. Prema njegovim rečima, u tu dramatičnu situaciju ih je dovela gugl mapa za korišćenje u "offline modu" koja ih je umesto na magistralan, odvela na šumski put.

- Magla je bila toliko gusta da nisam video ni 50 metara oko sebe. U šumi smo čuli zavijanje vukova, a naleteli smo i na divlje svinje. Srećom, nije bio vepar, jer bi nas sigurno napao. Tada smo pretrnuli od straha - rekao je Stefan dan kasnije.

RepublikaFoto: Facebook/Stefan Rusov-KELE
Potraga se srećno završila

Bojan, momak koji je našao Milicu i Stefana: Bili su uplašeni

Milica i Stefan sklonili su se u kolibu u kojoj nisu imali signal, pa nisu mogli ni da se jave porodicama. Do te kolibe prvi je stigao Bojan Milovanović iz Despotovca.

- Kada sam stigao do te kolibe usporio sam da malo bolje pogledamo. Bila je gusta magla, a onda sam video da nam neko blica baterijskom lampom. Vratio sam se u rikverc i spustili smo se do njih - rekao je Bojan.

 

 

 

Prema njegovim rečima Milica i Stefan bili su uplašeni, ali srećni kad su ih našli.

- Prvo smo ih pitali da li dobro, da li je sve u redu. Bili su malo uplašeni, ali srećni što nas vide. Odlučio sam da ih povezem do najbližeg mesta odakle mogu da uhvate signal da se jave roditeljima i da javimo da smo ih pronašli - završava ovu dramatičnu priču Bojan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading