(FOTO) SVA DECA ZASLUŽUJU LEPO DETINJSTVO: Samo ZAJEDNO sestrama Jovanović možemo da obezbedimo BOLJI I SREĆNIJI ŽIVOT!

Autor:

Vesti

11.12.2020

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za svetliju budućnost ove dece pošaljimo SMS (bilo kakvog sadržaja) na 7763!

RepublikaFoto: facebook.com/Srbi za Srbe
Sestre Jovanović

Tri devojčice Milenu, Maju i Milicu Jovanović iz sela Trstena u poljaničkom kraju, koji se nalazi u vranjskom ataru, a koje žive u nedovršenoj kući sa bakom dok otac nadniči, su posle mnogih ljudi koji su im doneli humanitarnu pomoć posetili i predstavnici jedne od najvećih Humanitarnih organizacija u Srbiji "Srbi za Srbe".

Svi ideali sveta ne vrede suze jednog deteta – rekao je davno Dostojevski, a u krupnim i bistrim očima sestara Jovanović čini se da su suze presušile i da su odavno pretvorene u tugu, bol i strepnju. Dok vode bitku za najosnovnije, detinjstvo obojeno bezbrižnošću i igrom za njih je samo san, poručuje humanitarna organizacija "Srbi za Srbe".

Milica (9), Maja (12) i Milena (13) su do pre samo dva meseca živele u planinskom selu Trstena na 30 kilometara od Vranja i uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, gde ne funkcionišu čak ni telefonske mreže. Zbog vukova i velikih snežnih nameta, otac je morao svakodnevno da ih vodi do škole sa psima čuvarima.

- Nisam mogla više. Nisam mogla da gledam kako mi se unuke pate 12 kilometara od kuće do škole i nazad. Zimi je to teško i za iskusne gorštake, a kamoli za tri nejake devojčice. I, šta ću, kako ću, ‘siđem’ sa ovom decom u Vlase, da im olakšam – kaže njihova baka Vidosava.

 

 

Njihova nova adresa tako je postalo selo Vlase, gde im se nalazi škola i gde sada žive odvojeno od oca Gorana, majke Biljane i brata Milorada koji ima svega godinu dana. Adresa im je ova stara kućica od dva sobička bez vode i kupatila, koju plaćaju simboličnih 1.500 dinara mesečno. To je sve što su mogli da priušte.

- Nedostaje nam naš mali brat i volele bi da smo češće sa mamom i tatom, ali moramo da učimo da se u budućnosti ne bi mučile ovako – pričaju ove prerano sazrele devojčice.

Nakrivljen plafon, stari sto i komadići oskudnog doručka dopunjuju najpotresnije reči koje su članovi humanitarne organizacije imali priliku da čuju:

- Spremam im da jedu od onog što se nađe u kući. Naravno, ako se nađe. Još uvek mi se srce cepa kada se prisetim kada su mediji pre nekoliko godina pitali Maju šta najviše želi, a ona im je odgovorila – "Volela bih bar da imamo za užinu – da bismo jele" – s bolnom grimasom i suzama izgovara baka Vidosava.

- Prihvatam se svakog posla, jer stalnog nemam. Bavim se poljoprivredom i stočarstvom. Imamo samo 9.000 dinara dečijeg dodatka i skromnu penziju koju moja majka prima. I njoj znači da budu u Vlasu zbog ambulante, dijabetičar je. Nažalost, supruga mi je takođe bolesna, pa je i to otežavajuća okolnost. Na okupu smo uglavnom tokom vikenda. Iskreno, jedva sastavljamo kraj sa krajem – uključuje se u razgovor otac Goran pojašnjavajući veoma kompleksnu porodičnu situaciju.

Jedini spas za ovu porodicu, koja sada živi na dve adrese, jeste kuća u Vlasu koju su počeli da grade pre nekoliko godina. Međutim, nemaju sredstava da je završe. Aktivisti organizacije "Srbi za Srbe" upitali su malu Maju koja joj je najveća želja, na šta im je odgovorila:

"Želim samo da mi porodica bude opet na okupu!"

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku božićnu akciju prikupljanja pomoći za završetak novog doma za porodicu Jovanović. Za uspešnu realizaciju akcije potrebno je preko 15.000 evra, pa pozivaju sve donatore i ljude dobrog srca da nam se priključe!

I sestre Jovanović zaslužuju da žive kao i sva druga deca!

KAKO DA POMOGNETE

1. SMS na 7763 (200 dinara)
2. Račun: 160-279491-71
3. Pay Pal
4. Devizni račun:
IBAN: RS35160005080002381269
SWIFT: DBDBRSBG
Customer: Srbi za Srbe
Bank: Banca Intesa, Milentija Popovica 7b, Beograd

Načine za donaciju iz inostrastva pogledajte ovde.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading