KO ĆE OVO DA PREŽIVI? Alkohol ZABRANJEN PRE I POSLE VAKCINACIJE, a ovako stoje stvari sa CIGARETAMA

Autor:

Vesti

10.12.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ana Popova, šefica ruske službe za nadzor: Ne treba ni pušiti jer duvanski dim, kao i alkohol, smanjuje imuni odgovor.

Ruska vakcina

Ko se bude odlučio za vakcinaciju protiv koronavirusa ruskom vakcinom sputnjik-V moraće da se dva meseca odrekne pijenja alkohola. Bar je tako preporučila Ana Popova, šefica ruske službe za zaštitu potrošača i nadzor Rospotrebnadzor.

Ta zabrana (bolje rečeno preporuka) odnosi se na period od najmanje dve sedmice pre primanja prve doze vakcine sputnjik-V i 42 dana posle toga. Srpski lekari za naš list objasnili su da je ova sugestija potpuno logična jer dejstvo alkohola može da utiče na efikasnost vakcine. Ipak, ako je za utehu, kombinacija sastojaka vakcine i alkoholnog pića neće sama po sebi izazvati neke posebne zdravstvene komplikacije.

- Konzumiranje alkohola mora da prestane najmanje dve sedmice pre imunizacije, a oni koji prime prvu dozu moraju se uzdržati od alkohola u naredna 42 dana - izjavila je Popova.

Poslali dokumenta za epivak

Iz Moskve je, inače, juče stigla vest da je Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) dostavljena dokumentacija o drugoj ruskoj vakcini protiv virusa KOVID-19. To je vakcina epivak, koju je razvio naučni centar Vektor.

Epivak je trenutno u trećoj fazi kliničkih ispitivanja.

Ona je takođe savetovala građane i da ne puše pre i posle vakcinacije, upozorivši da duvanski dim iritira pluća i smanjuje imuni odgovor.

Ana Popova

UBLAŽENA VERZIJA

Ipak, posle upozorenja Popove oglasio se Aleksandar Ginsberg, šef državnog istraživačkog centra "Gamaleja", koji je razvio sputnjik-V. Imajući u vidu ogromnu količinu alkoholnih pića koja se piju u Rusiji, on je pokušao da bar malo ublaži upozorenje Popove.

- Ne treba, naravno, uživati u većoj količini alkohola pre ili posle vakcinisanja, međutim, čaša šampanjca nikada nikome nije naškodila - poručio je Ginsberg.

Kineska štiti 86%, ali 100% sprečava teži oblik bolesti

Vakcina kineske nacionalne farmaceutske grupe "Sinofarm" ima efikasnost od 86 odsto, saopštilo je ministarstvo zdravlja Ujedinjenih Arapskih Emirata, pozivajući se na rezultate završne faze testiranja. Emirati su u julu počeli treću fazu kliničkog testiranja vakcine koju je razvio institut za biološke proizvode iz Pekinga.

Analiza ukazuje na stoprocentnu efikasnost vakcine u sprečavanju umerenih i ozbiljnih slučajeva bolesti i nema ozbiljnih bezbednosnih primedbi, ističe se u saopštenju.

Rusi su proteklog vikenda počeli masovnu akciju vakcinisanja u Moskvi. Do sada je, prema nezvaničnim procenama, oko 150.000 Rusa primilo sputnjik-V. U ovu brojku ušli su i oni koji su vakcinu dobili u procesu njenog testiranja, kao i pripadnici vojnih snaga. Bitnije negativne posledice zasad nisu uočene.

PROSTO OBJAŠNJENJE

Kako je za naš list objasnio dr Duško Antović, lekar opšte prakse, ukoliko bi neko konzumirao više alkohola neposredno pred vakcinaciju ili nakon nje, sam bi sebi najviše naškodio.

Engleska: Zabranjeno za alergične

Zdravstveno regulatorno telo Velike Britanije upozorilo je ljude koji imaju istoriju ozbiljnih alergijskih reakcija da za sada ne bi trebalo da prime "Fajzerovu" vakcinu pošto su dve osobe u utorak imale alergijske reakcije. To je, kako se navodi, samo mera preventive s obzirom na to da se pomenute dve osobe dobro oporavljaju.

Ovo upozorenje se odnosi na sve koji imaju jače alergijske reakcije na lekove, hranu ili vakcine.

- Rusi su saopštili da je efikasnost njihove prve vakcine iznad 90 odsto. Međutim, ako se onaj ko planira da je primi neodgovorno ponaša ili to čini nakon vakcinacije, razumljivo je da će takvo ponašanje oslabiti imuni odgovor organizma. Jednostavno rečeno, to što budete pili neće vas ubiti, ali može i te kako da utiče na to da se vakcina slabije primi - navodi naš sagovornik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading