BEBI-BUM ZBOG KORONE: Rađaju se deca začeta tokom vanrednog stanja!

Autor: B. P. - K. I.

Vesti

09.12.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U beogradskim, ali i drugim klinikama širom Srbije najviše porođaja u poslednjih 20 godina.

Foto: Ilustracija

Gužva u porodilištima širom Srbije. Ako je korona donela bilo šta dobro, onda je to podsticaj nataliteta.

Ovih dana u porodilištima obaraju sve rekorde. Rađaju se deca začeta u vreme karantina i vanrednog stanja, a broj porođaja, kažu, najveći je u proteklih 20 i više godina.

Stručnjaci imaju jednostavno objašnjenje: virus KOVID-19 i mere koje su usledile naterale su nas da ostanemo u kućama i više se okrenemo jedni drugima. A kad je već bilo tako, jasno je zbog čega se povećao broj dece (da sad ne ulazimo u eksplicitne detalje).

SLIČNA VIĐENJA

Svojevrsni bebi-bum potvrđuju direktori najvećih porodilišta - Narodnog fronta i GAK Višegradska.

Kako je rekao prvi čovek GAK Višegradska Aleksandar Stefanović, kod njih je od početka epidemije do sada rođeno oko 1.000 beba više nego u istom periodu prošle godine. Posebno je to vidljivo poslednjih dana.

- Dešava se nešto što nismo videli decenijama. Naše porodilište sada radi kao u stara vremena - slikovito opisuje Stefanović.

Njegov kolega iz Narodnog fronta Željko Miković ima slično viđenje:

- Do kraja godine imaćemo 7.800 porođaja. Na takvu brojku svakako je uticala i korona, odnosno promena životnih navika od izbijanja epidemije - rekao je Miković.

Bebe u Srbiji u 2020.

  • Januar 5.125
  • Februar 4.665
  • Mart 4.705
  • April 4.644
  • Maj 4.890
  • Jun 5.258
  • Jul 5.896
  • Avgust 5.349
  • Septembar 5.711
  • Oktobar 5.483

SVETSKI FENOMEN

Ovaj fenomen nije prisutan samo kod nas. Naime, svetski stručnjaci objasnili su još u martu, nakon što su države redom počele da uvode policijski čas i karantin, da će to neminovno dovesti do povećanja broja dece. Kako su isticali, taj trend produžiće se i na sledeću godinu.

Istovremeno, zanimljivo, povećana je i prodaja kondoma, što jasno pokazuje da su iznenadnu pojavu slobodnog vremena koje moraju da provode u kućama i zajedno s partnerima mnogi iskoristili da obnove ljubavni zanos.

Ministar Dmitrović: Virus nas je promenio

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Radomir Dmitrović

Radomir Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiji, kaže da vesti iz porodilišta ohrabruju.

- Dodamo li tome podatak da je prošle godine stopa fertiliteta, rodnosti, porasla sa 148 na 152, onda ima razloga da se nadamo zaustavljanju negativnih trendova kada je u pitanju demografska slika našeg naroda. Stimulativne mere koje je država donela da bi podigla stopu rađanja daju rezultat, i na tom planu učinićemo dodatno sve što je moguće, što je realno, da bi se stvorio još povoljniji ambijent da imamo više dece, mnogobrojnije porodice.

Na pitanje da li je u ovom slučaju i korona dala svoj doprinos odgovara:

- Mislim da jeste. Ta zatvorenost, uslovljena strahom i nužnim merama, okretanje jednih drugima, više vremena koje supružnici provode zajedno... Sve je to posledica korone i reflektovalo se na povećanje broja dece. Naravno, korona će proći, pa neko može da kaže kako je to samo prolazna pojava. Ja ne mislim tako, korona je naše živote promenila u korenu i nakon ovoga sigurno će ostati promene, među kojima i ona o značaju i vrednosti porodice, njenoj veličini, kompaktnosti, snazi. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading