ZABRINJAVAJUĆE! U Batajnici hospitalizovan pacijent koji ima samo 23 GODINE, a na intezivnoj je čak 39 pacijenata

Autor: Telegraf Republika

Vesti

07.12.2020

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Sada zbrinjavamo pacijente koji su se zarazili pre 10 dana", konstatovao je doktor Nebojša Lađević.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Nebojša Lađević

Kako je naveo, u novo otvorenoj kovid bolnici u Batajnici, na poluintenzivnoj nezi zbrinuta 324 pacijenta, a na intenzivnoj nezi ih je 39.Batajnici i direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije.

- Ako pogledate da smo bolnicu otvorili u petak popodne, mi već danas imamo 324 primljena pacijenta na odeljenju poluintenzivne nege koji je predviđen za srednje teške i teške bolesnike, a u intenzivnoj nezi imamo 39 pacijenata, od toga 12 pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji, intubirani, a ostali su na visokim protocima kiseonika. Ima pacijenata svih starosnih dobi, a da je najmlađi 1997. godište. To je dodatno upozorenje da svako može imati tešku kliničku sliku - poručuje Lađević.

On je rekao da je pik trećeg talasa i najteži momenat, i izrazio nadu da će nove mere, koje su stupile na snagu prošle nedelje dati efekat.

- Videćemo da li mere koje se sada primenjuju, one bi trebale da daju efekat u narednim danima, jer je potrebno 14 dana da se i to ispolji. Mi sada primamo bolesnike koji su se zarazili pre desetak dana, ali ono što je zabrinjavajuće jeste taj trend da smo za jedan vikend napunili sa toliko pacijenata bolnicu kao ceo jedan kliničko-bolnički centar u Beogradu -  rekao je Lađević.

Navodi da imaju dovoljno zaposlenih da brinu o pacijentima, ali i napominje da resusrci nisu neiscrpni.

- Imamao dovoljno ljudi da pokrijemo lečenje obolelih. Imamo ih na taj način što smo ih preraspodelili. Naravno, naši resurski nisu neiscrpni. Objavljen je i konkurs za nove zaposlene, ali njih treba uvesti u posao - kazao je on.

Apelovao je na građane da poštuju mere, jer kako kaže, "nemamo neiscrpan krug lekara, posebno medicinskih sestara". 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading