ŠVAJCARSKA BANKA KAO DRUMSKI RAZBOJNIK: KREDI SVIS opljačkao SRBINA

Autor:

Vesti

07.12.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srđanu Veljanoviću, Srbinu koji je godinama radio u Rusiji, a ušteđevinu čuvao u jednoj od najpoznatijih švajcarskih banaka Kredit svis (Credit Suisse ag Zurich), sa računa su nestali milioni evra. U pokušaju da povrati novac koji je na svoj račun uplaćivao devet godina već deceniju vodi spor protiv Kredi svis.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U ispovesti za Srpski telegraf Veljanović otkriva kroz kakvu agoniju je prošao i i dalje prolazi.

- Račun u Kredi svis banci sam otvorio 2000. godine. Bio sam jedini potpisnik u vezi sa svojim računom i nikoga nisam ovlastio da ga koristi. U maju 2009. godine odlazim u Cirih do banke pošto mi je potreban novac za veoma teško lečenje jer sam ozbiljan srčani bolesnik. Tamo pokazujem ličnu dokumentaciju i tražim da mi po mojoj identifikacionoj dokumentaciji pronađu broj računa. Na moje veliko iznenađenje, oni mi odgovaraju da nikada nisam bio njihov klijent i da nemam račun u njihovoj banci. Bio sam u šoku - počinje priču Veljanović.

RepublikaFoto: printscreen
Prevaren - Srđan Veljanović

ČIST KRIMINAL

Kako navodi, tada je počela dugogodišnja borba da dokaže da je bio klijent i da je otvorio račun sa značajnom sumom novca, kao i borba za povraćaj novca.

Tužilaštvo vodi istragu protiv osobe koja je falsifikovala Veljanovićev potpis, a ne i protiv banke

- Službenici i direktori banke sa kojima sam lično, pismeno i usmeno kontaktirao uvek su imali isti odgovor da nikada nisam bio klijent banke. Obraćao sam se i bankarskom ombudsmanu u Švajcarskoj, bez ikakvog uspeha, što je veoma čudno za jednu tako uređenu zemlju - kaže Veljanović.

Naš sagovornik je sa celom porodicom demonstrirao ispred prostorija Centralne banke Švajcarske ne bi li ih naterao da reaguju. Tek tada je Kredi svis priznao da je Veljanović ipak imao otvoren račun. Taj račun je, prema rečima Veljanovića, bez ikakvog njegovog znanja i odobrenja zatvoren u februaru 2009. godine, a sva sredstva su prebačena na račun treće osobe.

Veljanović: Kredi svis je prvo negirao da sam uopšte bio klijent, to su priznali tek nakon protesta ispred Centralne banke Švajcarske

- Ponavljam, nikada nikoga nisam ovlastio da raspolaže sredstvima na mom računu i da ga zatvara. Ja u februaru 2009. godine nisam uopšte bio u Švajcarskoj, pa svakako nisam mogao sam da zatvorim račun. Službenicima banke sam kao dokaz dostavio pasoš. Uzalud, ostali su pri svojim tvrdnjama - kaže Veljanović i konstatuje da je tada postalo potpuno jasno da se radi o očiglednom kriminalu i da se treća osoba predstavila njegovim imenom i identitetom, uz aktivnu saradnju i nezakonite postupke službenika banke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protestanti

IMAO INSAJDERA

Veljanović se obratio švajcarskoj policiji. Grafološkim veštačenjem utvrđeno je da dokumenta korišćena da bi se novac prebacio na račun treće osobe nije potpisao naš sagovornik.

Banka poslala odgovor bez odgovora

Srpski telegraf je poslao pitanja Kredi svis banci. Dobili smo odgovor u kojem nije bilo odgovora.

- Kredi svis ne komentariše postojeće ili potencijalne odnose sa klijentima, ali banka je posvećena obavljanju poslovanja sa strogim poštovanjem svih primenjivih zakona, pravila i propisa unutar tržišta na kojem posluje - stoji u dopisu koji nam je poslala Džulija Henkok iz odeljenja za odnose s javnošću banke Kredit svis.

- Švajcarski državni tužilac na osnovu nalaza policije pokreće istražni postupak, ali tako da pokušava da utvrdi odgovornost i identitet samo trećeg lica, dok mu ne pada na pamet da ispita i odgovornost službenika Kredi svis. Ovaj postupak istrage, zbog toga što nije usmeren na banku, tapka u mestu već dve godine - opisuje Veljanović slučaj iz kategorije verovali ili ne.

Za gubitak novca, kaže, krivi banku.

Brojke

9

GODINA ULAGAO PARE NA RAČUN U ŠVAJCARSKOJ

10

GODINA POKUŠAVA DA NATERA BANKU DA MU VRATI NOVAC

- Najveći krivac je banka jer me je izuzetno dug vremenski period namerno i svesno obmanjivala da nikada nisam bio njen klijent. Ova nečuvena krađa nikako nije mogla da se desi bez znanja i odobrenja službenika banke. Očekujem da me ta banka obešteti i vrati mi novac - zaključuje Veljanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading