NAJNOVIJA PROGNOZA PROFESORA KOČOVIĆA: Evo šta nas čeka u bliskoj budućnosti

Autor: Mondo, Republika

Vesti

03.12.2020

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije koji nam mesecima unazad daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu matematičkih proračuna, smatra da će broj zaraženih koronavirusom i dalje nastaviti da raste.

RepublikaFoto: YOUTUBE/TV HAPPY
Petar Kočović

Poredeći s početkom epidemije, kada je izgledalo kao da se nalazimo na nekom brežuljku, a sada smo na vrhu planine, izgleda kao da želimo da se popnemo na Himalaje, objasnio je trenutnu situciju matematičar.

- Stojimo na 8.000 zaraženih na dnevnom nivou i vidi se na grafikonu da će u narednom periodu broj zaraženih biti u blagom porastu - rekao je i da kada je reč o crnom talasu u kojoj su se našle i zemlje iz okruženja, Srbija ih je sve prešla, izuzev Hrvstke koje je prethodne nedelje imala pogoršanje.

RepublikaFoto: Youtube/TV Pink

- Na osnovu grafikona se vidi i da u celoj Evropi pada broj zaraženih. Rusija, Estonija, Letonija, Hrvatska, Srbija , to su zemlje u problemu. Kao i Švedska na severu - objasnio je.

- U celoj Evropi je problem i ta imaginarna brojka o 50 zaraženih na 100.00 stanovnika će predstavljati problem za vlade jer postoji pritisak da se popuste mere - kaže i napominje da se očekuje da se taj rast očekuje i u Srbiji, koliko god da on to ne bi želeo da se desi.

RepublikaFoto: Youtube/TV Pink

Da li će mere, koje će najverovatnije stupiti na snagu u petak, pomoći da se zaustavi ovaj rast?

- Mere moraju biti rigoroznije od ovih koje sada imamo, ali će polako početi da se zaravanjava i da pada - napomenuo je Kočović.

Na pitanje da li plaćamo danac žurkama, masovnom šopingu na "crni petak" i drugom neodgrovornom ponašanju, profesor Kočović kaže da se taj trend vidi svuda u Evropi, ne samo u Srbiji.

- Trenutno smo blizu 200.000 ukupno zaraženih, a ukupan broj izlečenih je 35.000 hiljada. Što znači da je 165.000 ili na kućnom ili bolničkom lečenju. Nikada nismo imali takvu razliku između obolelih i izlečenih. Da li plaćamo danak - pa plaćamo, ali imamo i jednu dobru vest. Iznad Srbije smo imali period oblačnosti, ali Sunce nas je pogledalo i 29. novembra je izmerena takozvana ekspolozija koja je poteral oblake i malo počistila ovu asmosferu - kaže profesor.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading