DUVA KOŠAVA, KAO DA JE ŠAŠAVA: Za vikend VELIKI porast temperature, biće do 16 stepeni!

Autor:

Vesti

03.12.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz minusa u debeo plus. Prethodnih dana smo se smrzavali, posebno ujutru i uveče, međutim, već za vikend vratićemo se bar na neko vreme u proleće.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Prema prognozama meteorologa, narednih dana u većem delu Srbije očekuje se znatno toplije vreme sa temperaturama koje će se tokom dana kretati u rasponu od 12 do 16 stepeni.

NAJGORE UJUTRU

Ipak, da ne bude sve idealno, potrudiće se vetar. Košava će nas mučiti u subotu i nedelju. Posebno se to odnosi na područje Banata, mada će probleme s vetrom imati i žitelji prestonice.

- Biće vetrovito s umerenom i jakom košavom, a u južnom Banatu i olujnim jugoistočnim vetrom, koji će dostizati brzinu i do 28 metara u sekundi. Ovakvo vreme očekuje se u narednih 15 dana. Od snega definitivno nema ništa do polovine decembra - rekao je za Srpski telegraf Nedeljko Todorović iz RHMZ.

Prema rečima dr Nade Macure, promene i toplije vreme najviše će osetiti neurološki pacijenti. Čak i zdrave osobe koje su osetljivije mogu biti nervozne.

- Kada dođe do promene temperature sa hladnijeg na toplo vreme, uz jak vetar, to se, pre svega, odražava na pacijente koji imaju problem sa cerebralnovaskularnim sistemom. Dakle, u narednim dana možemo da očekujemo povećanje broja pacijenata sa moždanim udarima, odnosno šlogom. Srčani bolesnici će ove vremenske promene nešto lakše podnositi jer njima ne prija kada je hladno. Astmatičari najčešće imaju problema rano ujutru, a kasnije se tokom dana njihovo stanje stabilizuje - objasnila je dr Macura.

MERITE PRITISAK

S obzirom na izuzetno lošu epidemiološku situaciju kada je u pitanju koronavirus, naša sagovornica preporučuje svima koji to mogu da ostanu u svojim domovima.

- Prostorije u kojima boravite moraju da budu prozračne, svetle i obavezno povedite računa o vlažnosti vazduha, koji je zbog sezone grejanja izrazito suv. Svim pacijentima preporučujem da redovno uzimaju propisanu terapiju, mere krvni pritisak i temperaturu - poručila je dr Macura.

Zima će biti topla, kao i prošla

Dugoročno gledano, čeka nas duga i topla zima, prognoziraju britanski meteorolozi. Iako smo nakon prošlogodišnje blage zime očekivali da ove godine sve bude drugačije, temperature će ponovo biti iznad prosečnih. To je prognoza za celu Evropu, a ona za Balkan ništa se ne razlikuje od nje. Biće, naravno, i hladnih dana, međutim, možda čak i manje nego prošle godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading