NAJBRŽE LEČENJE KORONE KOD KUĆE: Kada treba da vas zabrine temperatura, koja je ishrana najbolja, zašto treba uzimati aspirine, kako meriti saturaciju...

Autor:

Vesti

03.12.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oboleli od korone sa lakšom, a u poslednje vreme i srednje teškom kliničkom slikom, leče se kod kuće, s obzirom na to da su bolnički kapaciteti gotovo popunjeni. Samim tim, zaraženi koji borave u kućnim uslovima moraju da paze na svaku promenu stanja i nove simptome koji se eventualno javljaju. Uz to, režim života i ustaljene navike menjaju im se iz korena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srpski telegraf, zajedno sa stručnjacima, pomaže vam da organizujete život dok ne prebolite KOVID-19.

1. MERENJE TEMPERATURE

Suprotno uvreženom mišljenju kad je u pitanju KOVID-19 lekari objašnjavaju da više treba da vas zabrine konstantno blago povišena temperatura (oko 37,5) nego ona visoka (38,5 ili 39), koja može da se skine. Generalno, nemojte prečesto meriti temperaturu. Neka to bude jednom u sat vremena ili onda kada osetite da gorite.

Dr Srđan Lukić, srpski doktor koji radi u Sloveniji, ističe da je povišena telesna temperatura odbrambeni mehanizam koji imuni sistem koristi za borbu protiv virusa. I zato je greška obarati temperaturu ako je samo blago povišena jer tako pomažete virusu. Temperatura se obara tek kada znatno poraste jer tada ugrožava funkcionisanje organizma.

2. PREPOZNATI UPALU PLUĆA

Nagla pojava kašlja, povišena temperatura, bolovi u grudima, slab apetit, preznojavanje i iskašljavanje sukrvice tipični su znaci bakterijske upale pluća. Bez obzira na to što se lečite kod kuće, ovo treba da budu znaci da se hitno javite lekaru. Međutim, kod određenog broja pacijenata ovi simptomi mogu da izostanu iako su pluća zahvaćena bakterijskom infekcijom. Jedan od simptoma koji retko izostaje jeste lupanje srca, odnosno ubrzan puls, što je svakako znak da treba uraditi snimak pluća.

3. KOJE VITAMINE UZIMATI

Da bi imuni sistem adekvatno odgovorio na virus, potrebno je da kroz ishranu unosite vitamine C i D, cink i selen. Kako kaže imunolog prof. dr Borislav Kamenov, vitamin D je posebno važan kada je reč o koronavirusu.

4. KAKO SE HRANITI

Apsolutno mirovanje je najvažnije kada dobijete KOVID-19, a pored toga, tu je i adekvatna ishrana. Dijete ostavite za neko drugo vreme. Potrebno je unositi dosta tečnosti jer u infekcijama organizam lako dehidrira. To mogu biti čajevi, supice, čorbice, sokovi... Ali ne i alkohol jer on pogoršava dehidrataciju. Epidemiolog i član kriznog štaba dr Branislav Tiodorović insistira da se svakodnevno unose voće i povrće.

- Svi potcenjuju zimnicu, a zaboravljaju da kiseo kupus ili turšija obiluju vitaminom C - navodi, između ostalog, Tiodorović.

5. PREPORUČENI LEKOVI

Prema iskustvima onih koji su preležali koronu, aspirin može biti od pomoći zbog zgrušavanja krvi. Nije zgoreg uzimati hemomicin, ali samo uz konsultaciju s lekarom. Za obaranje temperature ne koristite brufen. Evo šta je uzimala dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju, koja je preležala koronu.

- Uzimala sam dva grama vitamina C, vitamin D i, moram priznati, pila sam diklofenak zato što on meni prija kao analgetik i kao nešto što obara temperaturu. Diklofenak mi je otklonio bolove u mišićima. Pila sam dva diklofenaka dnevno i posle četiri dana nisam imala više nikakve tegobe - objasnila je doktorka Grujičić.

6. ODVAJANJE OD UKUĆANA

Po mogućstvu koristite poseban toalet, poseban pribor za hranu, neka vam obroke ostavljaju ispred vrata odvojene prostorije u kojoj boravite. Česta dezinfekcija i provetravanje stana ili kuće su obavezni.

7. CIGARETE

Duvanski (i drugi) dim gledajte da izbegavate u potpunosti. On oštećuje ćelije epitela disajnih puteva i alveola i tako pomaže virusu.

8. JAVLJANJE LEKARU

Kritični znaci i simptomi jesu pojava otežanog i ubrzanog disanja, pad arterijskog pritiska, vrtoglavica, nesvestica, konfuzija, pojava cijanoze (plavkaste prebojenosti kože i sluzokože).

9. KORIŠĆENJE OKSIMETRA

Aparati koji mere puls i saturaciju (zasićenje arterijske krvi kiseonikom) postali su naročito popularni otkako je izbila epidemija koronavirusa. Preko oglasa oksimetri se mogu kupiti za nekoliko hiljada dinara, dok novi koštaju do 100 evra. Kada merite saturaciju, sve ispod 90 treba da vas zabrine i bude signal da se obavezno javite lekaru.

Kon: I maliciozna pitanja su korisna

Član kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon odgovorio je kolegama iz Udruženi protiv KOVID da ličnu odgovornost nosi nepokolebljivo i da je spreman da na sva njihova pitanja odgovori po završetku borbe za očuvanje života ljudi, odnosno kada se epidemija odjavi.

- Poštovane kolege, sva vaša pitanja su korisna (čak i ona maliciozna) i smatram da treba da nastavite sa kritikom. Vreme za preispitivanje odgovornosti je pred nama. Svako dobro vam želim - napisao je Kon na Fejsbuk nalogu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading