Ogromni uspesi patrijarha Irineja i u vođenju međureligijskog dijaloga

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.11.2020

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokojnom patrijarhu Irineju pripadaju mnoge zasluge i uspesi, kako na crkvenom tako i na planu odnosa između Srpske pravoslavne crkve i države ,ocenjuje ulogu preminulog patrijarha Irineja istoričar Aleksandar Raković.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Patrijarh Irinej

"Veliki uspesi pokojnog patrijarha Irineja su na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori gde su sačuvane svetinje srpske crkve i srpskog naroda. Veliki uspeh je, takođe, vođenje međuverskog dijaloga sa drugim crkvama i verskim zajednicama, a ne treba ispustiti iz vida i još jedan veliki uspeh, stopiranje kanonizacije Alojzija Stepinca", ističe Raković i dodaje da ćemo "plodove" jednog od mnogobrojnih uspeha pokojnog patrijarha tek videti:

"U pitanju je pokušaj da se premoste razlike između grčkih crkava i ruske crkve oko takozvanog ukrajinskog pitanja".


Prema njegovim rečima, sve su to uspesi koji će njegovom nasledniku na tronu Svetog Save staviti "vruć krompir" u ruke da mora ići tim putem.

Kada je reč o odnosu crkve i države, oni su, po viđenju Rakovića, bili veoma važni.

"Patrijarh Irinej, uprkos nekim pritiscima i namerama, nije imao nikakvu potrebu da ulazi u sukob sa državom oko kosovsko-metohijskog pitanja, kada su neki episkopi u to ušli, već se opredelio za drugi put, da se savetodavnim načinom i odlukama Svetog arhijerejskog sabora SPC pruži ruka državi i otople odnosi sa vlastima u Beogradu", napominje Raković.

Na pitanje može li gubitak dva verovatno najuticajnija čoveka u Crkvi, Irineja i Amfilohija, u kratkom vremenskom periodu od samo dvadesetak dana, dovesti do problema i potresa unutar same SPC, on je naveo da ne može, i da za to ne postoje apsolutno nikakve mogućnosti jer je "SPC jedinstveni organizam i ima svoje organe koji rade u svakom smislu".


"Sveti arhijerejski sinod preuzima upravljanje, kao i najstariji episkop po zvanju u Sinodu, i do izbora vršioca dužnosti patrijarha - što se može očekivati u narednom periodu - i oko izbora patrijarha na majskom Saboru kada će patrijarh biti biran. Ne očekujem ama baš nikakav potres čak ni oko izbora patrijarha", prezicirao je Raković.

Kada je reč o poretku SPC i njenih eparhija izvan Srbije, na prostoru bivše Jugoslavije, nakon Irinejeve smrti i da li bi se i kako eventulano ona mogla odraziti na njihov status i položaj, Raković smatra da je to takođe "nepromenljivo" i ponavlja da su zahvaljujući Irineju i čitavom episkopatu, na KiM ostvarene "velike pobede", gde, kako je kazao, albanski separatisti nisu uspeli da preuzmu srpske crkve i manastire.

"Zatim u Crnoj Gori, gde crnogorska vlast nije uspela da preuzme srpske crkve i manastire. U Makedoniji će se crkveno pitanje rešavati najpre odnosom i poverenjem dve makedonske crkve, jedne kanonske i jedne u raskolu i kada se one prvo pomire između sebe - prilikom čega SPC može da bude dragoceni medijator kao ''majka crkva'' - može se ići ka rešavanju makedonskog crkvenog pitanja u skladu sa interesima čitavog pravoslavlja", ocenio je Raković.

On objašnjava da struktura SPC u Hrvatskoj ostaje kakva jeste i da je Sporazumom sa Hrvatskom garantovano pravo nad imovinom i svim onime što je SPC na području Hrvatske ranije imala.

Raković je izričit da je položaj srpske crkve u Srbiji i Republici Srpskoj "nedvosmisleno stabilan" i da ga odlikuju "srdačni odnosi Crkve i sa vlastima u Beogradu i sa vlastima u Banjaluci".

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading