SLAVIMO VELIKOG ČUDOTVORCA! Lečio bolesti i muke, isterivao demone: Danas će vam pomoći ako uradite jednu stvar!

Autor: Republika

Vesti

17.11.2020

08:16

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Prepodobnog Joanikija Velikog.

Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Rodio se u selu Marikati u oblasti Vitinijskoj, od oca Miritrikija i majke Anastasije.

Kao dečko beše čobanin ovaca. Pasući ovce on se često povlačio u samoću i po vazdan ostajao na molitvi ogradivši stado svoje krsnim znamenjem, da se ne bi udaljavalo i razilazilo. Po tom bude uzet u vojsku, gde pokaza čudo od hrabrosti, naročito u ratovima protiv Bugara. Posle vojničke službe Joanikije se povuče na Olimp Azijski, gde se zamonaši i predade podvigu, od koga ne odstupaše do duboke starosti i svoje smrti.

 

Podvizavao se preko 50 godina, i to na raznim mestima. Imao od Boga vrlo obilat dar čudotvorstva: lečio sve bolesti i muke, proterivao demone, krotio zveri, naročito imao vlast nad zmijama, prelazio je preko vode kao po suvom, bivao nevidljiv za ljude kada je to poželeo, proricao buduće događaje. Odlikovao se prevelikim smirenjem i krotošću. Po spoljašnjem izgledu beše kao div, krupan i silan. Uzimao je učešća u sudbini crkve Božje. U vreme ikonoborstva najpre se i on bio prelastio, no posle trgao i postao vatren pobornik poštovanja ikona. Imao je veliko prijateljstvo sa Metodijem patrijarhom Carigradskim.

Joanikije je živeo 94 godine, a preminuo je 846. godine. Pre i posle smrti veliki čudotvorac.

Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Tropar (glas 8):

Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svećnjak svetu, sijajući svojim čudesima, Joanikije oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Veruje se da će uslišiti molitve svima koji mu se danas obrate za pomoć. Ukoliko ste u mogućnosti, valjalo bi i da zapalite sveću u crkvi.

 

Komentari (0)

Loading