DANAS SLAVIMO MITROVDAN: Velika srpska slava, dan hajdučkog rastanka, NE IZLAZITE IZ DOMOVA IZ OVOG RAZLOGA

Autor: Republika

Vesti

08.11.2020

04:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas Dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Foto: www.pravoslavnacrkva.ch
Sveti Dimitrije

Narodno verovanje kaže da uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, i to je običaj koji se najčešći vezuje za ovaj praznik. Ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak i doba godine kada počinje zima.

Svetac koga kao krsnu slavu slave mnoge srpske porodice, rodio se u grčkom gradu Solunu od blagorodnih i blagočestivih roditelja, koji dugo nisu mogli da imaju decu. U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće jer ko tada ne bude u svom domu, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama. Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

Mitrovdan je posvećen antičkom komandantu Soluna iz trećeg veka, mučenom i pogubljenom zbog širenja hrišćanstva.

 

 

Solunski hrišćani Dimitrija su tajno sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva i proglašen je zaštitnikom grada Soluna. Po predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, te je zato nazvan Mirotočivi.

I danas se veruje u lekovitost njegovih moštiju. Crkveni spisi navode da je potom sveti Dimitrije “bdeo nad svojim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća”.

Kod Rusa, kult sv. Dimitrija počeo je da se širi još u 12. veku. 1581. proglađen je zaštitnikom Sibira. I u Srbiji svetom Dimitriju posvećeni su mnogobrojni hramovi, više od 120.

Ako 8. novembra pada sneg, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju, ako je oblačno čeka nas topla zima. Ako je vedro, po narodnom verovanju, zima pred nama je oštra.

 

Komentari (0)

Loading