DIREKTOR "VIŠEGRADSKE": Porodili 50 trudnica zaraženih koronom, sve bebe bile zdrave

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.11.2020

14:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klinika za ginekologiju i akušerstvo (GAK) u Višegradskoj od početka epidemije korona virusa imala je blizu 50 slučajeva trudnica pozitivnih na kovid-19, a od danas ponovo funkcioniše posebno odeljenje za pacijentkinje pozitivne na korona virus ili sumnjive na infekciju kovid-19.

RepublikaFoto: youtube.com/TV Prva
Aleksandar Stefanović

Direktor klinike Aleksandar Stefanović naveo je da se većina, od 50 trudnica koje su bile pozitivne na kovid-19, porodila carskim rezom.

Kaže da su sve pacijentkinje bile bez simptoma ili su imale lakše simptome, a da se nijedno novorođenče nije zarazilo.


- Ovih dana morali smo, kao i u prethodna dva pika, da oslobodimo jedno čitavo odeljenje za sumnjive i pacijentkinje pozitivne na korona virus, tako da od danas praktično funkcioniše posebno odeljenje gde će one biti - naveo je Stefanović.
 
RepublikaFoto: pixabay.com

Rekao je da je za porođaje predviđena izdvojena operaciona sala za carski rez, s ozbirom na to da se trudnice obolele od kovid-19 najčešće porađaju carskim rezom. Naveo je da je ta operaciona sala fizički odvojena od operacionog bloka, uz primenu svih preventivnih mera zaštite.


U slučaju prirodnog porođaja, Stefanović je rekao da u okviru porodilišta postoji poseban fižički odvojen boks u kome se porađaju trudnice pozitivne na kovod-19 i naveo da se novorođenčad odmah izoluju od majki.

- Za sada ne postoje dokazi da kovid-19 infekcija oštećuje plod, bar mi nismo tako verifikovali - rekao je Stefanović.
 
RepublikaFoto: Srpski telegraf

Naveo je i da je najnovije studije pokazuju da se virus može preneti sa majke na plod, ali procenat tog prenosa je izuzetno mali.

Stefanović kaže da su različita mišljenja u svetu povodom dojenja beba ukoliko su majke pozitivne na korona virus, ali da su se u GAK u Višegradskoj opredelili da pacijentkinje ne doje dok su na klinici, a nakon odlaska kući odluka je na njima.

 


- Dojenje nije zabranjeno, ali je ipak preporučljivije da se preskoči tih dana dok majka ne bude PCR negativna - naveo je Stefanović.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading