MOŽE LI SE SRBIJA OD OVOGA OPORAVITI? Ovaj sektor je u enormnim gubicama, šteta se meri u milijardama

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.11.2020

11:42

Domaći turizam je najviše pogođen pandemijom korona virusa, a gubici u tom sektoru iznose oko milijardu evra, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Tatjana Matić

Ona je kazala da je, bez obzira na krizu izazvanu epidemijom, potencijal Srbije u turizmu ogroman i da je domaći turizam u nepovoljnoj situaciji doživeo procvat, a da su domaće destinacije doživele bum.

- Država je još na početku pandemije donela nekoliko ključnih mera, pre svega Uredbu o zamenskim putovanjima jer su turističke agencije bile u problemu, oko 85 miliona evra aranžmana je bilo ugovoreno. U trenutku kada se shvatilo da će turistička sezona propasti, država je pomogla da agencije ne bankrotiraju' - rekla je Matić za TV Pink.


Istakla je da je veliku podršku države dobio sektor hotelijerstva i da je 312 hotela u 68 mesta u Srbiji dobilo pomoć od 10, 5 miliona evra uz pojašnjenje da je reč o subvencijama od 350 evra po ležaju i 150 po smeštajnim jedinicima.

Kako je rekla, najviše su pogođeni su hoteli u velikim gradovima, dok su banje i planine doživeli neku vrstu procvata.
 
instagram.com/dougyang

Matić je primetila da se menjaju prioroteti u domaćem tuzimu u epidemiološkim uslovima i da sve više dobijaju na značaju destinacije u kojima porodice mogu da se izoluju i u kojima ima sadržaja u prirodi za planinarenje, pešačenje, biciklizam...

Ona je navela da se ove godine ispostavilo da su u seoskom turizmu ograničeni smeštajni kapaciteti na čemu će se, kaže, raditi u narednom periodu, kao i na sadržaju jer turisti očekuju da imaju aktivnosti tokom odmora.

 
- Naši građani vole da putuju, a Srbija odavno zavredela da postane i našim građanima jedna od omiljenih destinacija. Ranije nismo dovoljno razvijali domaći turizam, a od 2012. smo počeli više da radimo na njegovom potenciranju i razvoju infrastrukture - rekla je Matić.

 

 


 

Komentari (0)

Loading