SMATSA ĆUTI DOK SE NIŽE SKANDAL ZA SKANDALOM: Haos u kontroli letenja zbog NESPOSOBNOG DIREKTORA!

Autor:

Vesti

17.10.2020

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) situacija je na ivici pucanja. Kako nam tvrde sagovornici iz SMATSA, zbog nesposobnosti direktora Predraga Jovanovića i njegovih saradnika, ozbiljno je ugrožen rad cele institucije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Problemi: Direktor Predrag Jovanović

- Plate su smanjene 20 odsto i svi su besni. Iako je zvaničan razlog korona i navodno manje posla, istina je da para nema. Samo je pitanje dana kada će situacija eksplodirati i tada će u javnost izaći sve što se dešavalo i dešava u SMATSA - objašnjava izvor našeg lista u SMATSA.

Prema njegovim rečima, projekti s kojima konkurišu za novac od Evrokontrola nisu urađeni kako treba, zbog čega su ostali bez novca iz ove institucije, na koji se računalo. U pitanju je suma od 45 miliona evra. SMATSA jedini u Evropi među članovima Evrokontorola nije dobio novac na ime novih projekata.

- Umesto da se nađe i kazni krivac za ovaj ogroman propust, rukovodstvo je podiglo kredit da bi isplatilo plate. U pitanju je ozbiljna suma, a o vraćanju dugova sada niko ne razmišlja. Radi se od danas do sutra i nikog nije briga šta će biti s nama za nekoliko meseci, dok mi tonemo sve dublje i dublje - otkriva naš izvor.

Kao da to nije bilo dovoljno, SMATSA bi lako mogao da ostane bez pilotske akademije u Vršcu. Prvi put ovog septembra upisano je svega 13 samofinansirajućih studenata, navodno zbog manjeg interesovanja budućih pilota. Međutim, katedre na privatnim pilotskim akademijama su pune, tako da priča rukovodstva SMATSA jednostavno ne pije vodu.

Umalo nisu stradali radnici

Početkom ove godine za dlaku je izbegnuta tragedija na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" kada su, samo zahvaljujući prisebnosti pilota, spaseni životi radnika na pisti. Podsećamo, do greške je došlo zbog propusta SMATSA jer je jedan od kontrolora zaboravio da majstori popravljaju signalizaciju na pisti, pa je usmerio avion koji je trebalo da poleti ka njima. Zahvaljujući umešnosti pilota, izbegnuta je tragedija.

BEZ ODGOVORA

U pokušaju da saznamo šta se dešava u kontroli letenja mejlove sa pitanjima slali smo više puta u poslednjih nekoliko nedelja, ali odgovor ni na jedno pitanje nismo dobili. Pitanja smo uputili i resornom ministarstvu saobraćaja, na čijem je Zorana Mihajlović čelu, a iz kabineta ministarke stigao je štur odgovor:

- Za odgovore na pitanja koja ste uputili molimo da se obratite Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

Kontrolorima 30% manje

Smanjenje plata u SMATSA počeće da se primenjuje 1. novembra, a najviše će biti pogođeni kontrolori letenja, koji zapravo jedini rade.

- Rukovodstvo je odlučilo da se plate linearno smanje svima 20 odsto. Međutim, kontrolorima letenja će to biti i više jer, kada se smanjenje primeni na dodatke i noćni rad, oni će, u stvari, dobijati 30 odsto manje nego sada. To nije normalno, ne mogu u istoj poziciji da budu oni koji svih ovih meseci bez obzira na koronu dolaze na posao i rade danju i noću i oni koji rade od kuće - kaže nam sagovornik iz SMATSA.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Nekoizmase

17.10.2020 09:33

Sve iz teksta je tačno osim izjave da kontrolori jedini rade. Dosta ljudi iz pratećih službi radi u smenama, pokriva 24h, i nije prestajalo sa radom čak ni u jeku epidemije, kao što nisu prestajali ni kontrolori.

Avio poznavaoc

17.10.2020 10:35

Kontrolorima se jedino i povecavala plata u predhodnom periodu, to su zaboravili da kazu.

Jelena

17.10.2020 12:18

Bože ko izmišlja ove gluposti a onda ih neko napiše

Mirjana

17.10.2020 15:38

Predrag zvani ,,Peca partija,, vise je promenio stranaka od shih politivara u Srbiji. Ono sto ja znam je da je bio u SK pa mu izmace mesti direktora u SUKLA, oa kod Slobebu SPS, pa kod Vuka u SPO i nista od funkvina.... u DS je bio non stopu Krunskoj oa su ga stavilibu DCV, tamo nas je sve trrao da gkasamo za demokrate, nudio unaprefjenja... zatimnje bio u DSS, hvalio stalno Kostunicu...o Boze....koga ovaj covek vodi, tah misli samo na sebebi fotelju, to znamo svi mi iz vazduhoplovstva, stamota za struku, bas sramota