NOVI OPASAN TREND MEĐU MLADIMA: Tinejdžeri u Srbiji se navadili na OVO, a stručnjaci kažu da izaziva strašne posledice!

Autor: rts.rs, Republika

Vesti

15.09.2020

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojavio se novi trend! Nije legalan, ali možete lako da ga nabavite i u Srbiji.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nije droga, a nije ni cigareta. Reč je mlevenom duvanu koji je pakovan u minijaturne kesice nalik onima za čaj. Neki kažu da je dobar za odvikavanje od pušenja, drugi pak da je opasniji od cigareta, a pošto je lako dostupan sve više ga koriste srednjoškolci. Otkud u slobodnoj prodaji kod nas, na to pitanje ni nadležni nemaju odgovor.

Duvanski proizvod neobičnog imena može se kupiti u prodavnicama duvana u centru Beograda. Vlažni rezani duvan nalazi se zapakovan u malim vrećicama. Kupuju ga uglavnom tinejdžeri.

Najčudnije od svega je što ovaj proizvod nema zvaničnu dozvolu za prodaju i nije uopšte registrovan kod nas. Niko ni ne krije da ga prodaje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Duvanska industrija ga je promovisala kao nešto što je manje štetno, manje opasno i da je sredstvo za odvikavanje od pušenja, a ništa od toga nije tačno, jer su studije pokazale potpuno suprotno - kaže dr Ika Pešić, član Nacionalne komisije za kontrolu duvana.

Cena ovog proizvoda je između 900 i 1.000 dinara. Po komentarima na društvenim mrežama, čak nije ni skup. Mnogo veća ponuda, ali i potražnja za ovim proizvodom je na internetu gde je moguće dostaviti ga na kućnu adresu. A posledice koje može da izazove mogu da budu opasne po život.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Posle otprilike tri godine kontinuirane upotrebe može da izazove rak usne duplje, a posle pet godina sigurno izaziva, zatim rak grla, ždrela, želuca i pankreasa. Pored toga, vrlo je opasan za kardiovasularni sistem, jer ima jako visoke koncentracije nikotina - navodi Pešićeva.

 

 

 

- Kada je u pitanju zavisnost, ista je, ako ne i veća nego kod ostalih dimnih duvanskih proizvoda, jer je mnogo veća koncentracija nikotina - dodaje Pešićeva.

Do sada kod nas ovaj proizvod nije registrovan i nije bilo zahteva za takvu registraciju, odgovor je koji smo dobili od Uprave za duvan, kao i to da im nisu poznati uvoznici proizvoda koji u svom sastavu nemaju duvan, a sadrže nikotin. Otkuda onda ovaj proizvod u slobodnoj prodaji, na to pitanje ni nadležni nemaju odgovor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading