Poznato u kojoj školi su se đaci međusobno zarazili: Oboleli dečak i devojčica iz iste grupe!

Autor: Republika

Vesti

15.09.2020

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međusobno prenošenje koronavirusa među učenicima dogodilo se u Osnovnoj školi "20. oktobar" na Novom Beogradu, saznaje Republika. Zaražena su dva učenika, dečak i devojčica, koja su nastavu pohađala u istoj grupi, potvrdilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Кao što je predviđeno Кriterijumima Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut’“, za postupanje u slučaju pojave tog virusa u školama, učenici ove grupe će nastavu u narednom periodu pratiti onlajn - navodi se u saopštenju nadležnog ministarstva.

Direktor Osnovne škole "20. oktobar“ Branislav Nedeljković rekao je da su i pre i nakon ovog događaja u školi preduzete sve zaštitne mere u skladu sa uputstvom i preporukama Кriznog štaba.

Nedeljković je precizirao da je jedan učenik u ponedeljak, 7. septembra po povratku iz škole dobio povišenu temperaturu 37,6, nakon čega su ga roditelji sutradan odveli na pregled.

Nije zaražen u inostranstvu

Nedeljković je kazao da je po dobijanju informacije da je učenik pozitivan na koronavirus sprovedena detaljna dezinfekcija prostorije u kojima je boravila grupa, u kojoj je bio pomenuti učenik, kao i da je obavešten i Zavod za biocide koji je izvršio dodatnu dezinfekciju prostorija. On je dodao i da je o svemu obavestio sve nadležne institucije.- Preporuka lekara je bila da se stanje učenika prati. Detetu je posle dva dana bilo bolje, ali su ga pre povratka u kolektiv roditelji odveli na testiranje. Test koji je urađen 10. septembra bio je pozitivan - rekao je direktor škole.

Kako Republika ekskluzivno saznaje, zaraženi dečak iz novobeogradske škole se nije inficirao virusom Kovid-19 na putovanju u inostranstvu.

 

- Škola se pridržava svih propisanih mera zaštite od Кovida-19, uključujući nošenje maski u zatvorenom prostoru, pojačanu higijenu ruku i držanje propisane distance - rekao je on.

Prateći protokol, o situaciji su obavešteni roditelji svih učenika iz iste grupe da prate zdravstveno stanje svoje dece.

- U petak, 11. septembra učenica iz iste grupe dobija glavobolju, a narednog dana i povišenu temperaturu (37,8). Roditelji su dete odveli na testiranje i 14. septembra dobili pozitivne rezultate - naveo je Nedeljković.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema rečima direktora, oba deteta su dobrom stanju i bez simptoma, a zahvaljujući odgovornosti roditelja, nisu se vratila u kolektiv pre testiranja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja još jednom apeluje na roditelje svih učenika da se pridržavaju preporuka i da ukoliko postoji sumnja da je virus Кovid19 prisutan u njihovim porodicama ili je neko od članova porodice pozitivan, da o tome odmah i bez odlaganja obaveste školu, da ne dolaze u školu u skladu sa preporukama koje su dale nadležne zdravstvene institucije, kao i preduzmu sve propisane mere. Osim toga, vrlo je važno da informacije koje odeljenjske starešine dobijaju od roditelja budu precizne, jasne i blagovremene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading