(VIDEO) Krizni štab: Letovanje u Crnoj Gori je LOŠ IZBOR i VELIKI RIZIK

Autor:

Vesti

14.09.2020

13:25 >> 13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je održana konferencija za novinare Kriznog štaba u Palati Srbija.

Foto: printscreen/Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

Na konferenciji se iznose najnovije informacije u vezi sa koronavirusom u Srbiji.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon.

- U Srbiji je epidemiološka situacija stabilna, ali nesigurna jer brzo može da se promeni - kaže dr Kisić i ističe da to zavisi isključivo od nas. 

Foto: printscreen/Tanjug
Predrag Kon

Povratak Srba iz inostranstva

- Boravak u Crnoj Gori je trenutno veliki rizik - kaže dr Kon. - Letovati tamo je loš izbor u ovom trenutku.

- Bezbednije je biti na Infektivnoj klinici uz korišćenje maske, nego negde na nekoj zabavi u Crnoj Gori - objašnjava on.

- Mere koje su danas donete služe da što je više moguće zadrže virus od ulaska u Srbiju i da se naši građani ponašaju onako kako doliči u ovakvoj situaciji. Možda nose virus a da nisu svesni. Nadzor će se tek definisati do kraja, ali podrazumeva ogromnu saradnju naših građana koji su tek doputovali - navodi epidemiolog.

RepublikaFoto: Tanjug/N. ANĐIĆ

Presek stanja

U Republici Srbiji do 15 časova 14. septembra 2020. godine registrovano je ukupno 32.437 potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5.930 osoba od kojih je 29 pozitivno. U poslednja 24 sata nije bilo preminulih od virusa kovid 19. Do 15 časova u Republici Srbiji na koronavirus testirano je ukupno 1.033.988 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Na respiratorima je trenutno 28 pacijenata. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 733.

Procedura za građane koji se vraćaju u Srbiju

- Ono što je već na korišćenju to su upozorenja koja se dele na graničnim prelazima. Postoje i mogućnosti koje se razmatraju, a verovatno će se koristiti sve. Važno je da se sve evidentira - kaže dr Kon i dodaje: - Saopštićemo pre petka odluke, kako bi građani znali šta da rade.

Nadzor ne podrazumeva uskraćivanje slobode kretanja, objašnjava dr Kisić Tepavčević.

Podsetimo, ranije danas doneta je odluka da se od petka u 18 časova uvode nadzor za sve građane Srbije koji se vraćaju iz evropskih zemalja.

 

Epidemiolog Predrag Kon je objasnio da je danas doneta strateška odluka.

- Ovo se "krčka" već tri nedelje. Samo u prošloj nedelji smo imali oko 40.000 prelaza na granici. To je veliki posao.

Razlikovanje gripa i kovid-19

Govoreći o razlikovanju simptoma između gripa i koronavirusa, doktorka Kisić Tepavčević ističe da ne postoji konkretan simptom i da ono što je ključno jesu upravo laboratorijski rezultati

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading