Neverovatno arheološko otkriće kod Aranđelovca: Pronađen srednjovekovni manastir veći od Gračanice

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.09.2020

11:24

Monumentalnu građevinu veću od Gračanice, za koju se pretpostavlja da je srednjovekovna crkva i da pripada Nemanjićima, preonašao je tim arheologa na lokalitetu Dvorine, kod Aranđelovca, kazao je za kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu Vladan Milivojević.

Tanjug
Manastir Gračanica

Tim arheologa je tragao za ostacima kuće poslednjeg srpskog despota Pavla Bakića, ali je pronađeni tesanik sa ostacima freskoslikarstva otklonio sumnje da je reč o crkvi.


Milivojević navodi da je pred nama najznačajnije otkriće srednjevekovne arheologije kod nas u proteklih nekoliko decenija.

- Reč je o srednjovekovnoj crkvi koja je dugačka 27, a široka 14 metara, ukrašena živopisom velikih majstora, što je čini jednom od najvećih u tom dobu. Ne postoji nikakv pisani trag o toj crkvi što naše otkriće čini još vrednijim - kazao je Milojević.

 


On je dodao da timom arheologa na lokalitetu Dvorine u srcu Šumadije rukovodi Dejan Radičević sa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Milojević kaže da su na lokalitetu pronađeni fragmenti u šutu sa svetiteljskim likovima.

- To nas navodi na pretpoistavku da je zadužbina ovakvih dimenzija, mogla biti samo vladarska i da je pripadala Nemanjićima. Takođe pretpostavljamo da je crkvu podigao car Dušan, sredinom 14. veka u doba najvećeg procvata svoje vladavine - kazao je Milivojević.

Za njega nema dileme da je bogato stanovništvo živelo u srednjem veku na lokalitetu koje istražuje.

 


- O tome svedoče masivni nadgrobni spomenici. Nastavićemo istraživanje celog lokaliteta i verujem da ćemo naići na još neka uzbudljiva svedočanstva o načinu života u srednjem veku u Šumadiji - kazao je Milivojević.

 

Komentari (0)

Loading