Doktor Kon upozorava: Napravili smo istorijsku grešku za vreme epidemije

Autor: Blic, Republika

Vesti

04.09.2020

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istorijska greška ostaje na nama to što smo mislili da se sa gašenjem vanrednog stanja gasi i epidemija - rekao je na današnoj pres konferenciji Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa epidemiolog dr Predrag Kon.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Predrag Kon

On je to rekao odgovarajući na pitanja novinara o tome koliko su nam kineski stručnjaci, koji su boravili u Beogradu, pomogli u borbi protiv epidemije.

Oni su tada, kada smo popustili sa merama, već otišli, rekao je dr Kon. Osim toga, još jedna važna stvar tada nije bila poznata o ovom opasnom i podmuklom virusu.

- Mi smo bili ubeđeni da će virus leti imati manji potencijal, to se nije dogodilo. Tada nismo znali ni za aerogenu transmisiju virusa, a koji je tada bilo krivac za masovno prenošenje. Mi to tada nismo znali, a imali smo mature, veselja, svabde, rođendane, predizborne i postizborne proslave, pa onda i proteste.... Sve to je doprinelo širenju virusa - rekao je dr Kon.

 

On je kazao da sumnja da ćemo ići ispod ovog broja zaraženih.

Epidemiolog je naglasio i da bismo bez kineske pomoći imali jako tešku situaciju.

- Prvenstveno mislim na pomoć u opremi, laboratorijama, kolegama i njihovim konkretnim savetima. Da smo mogli do kraja da poštujemo sve ono što su nam rekli imali bismo još mnogo bolju stituaciju - istakao je dr Kon.

On je objasnio da bi broj bio neuporedivo veći da nije bilo saradnje sa kolegama iz Kine i poštovanaj mera u startu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Dr Kisić Tepavčević je istakla da su kineske kolege delile savete i da su sve vreme nosili maske.

- Ponovo se vraćamo na početak. Mislilo se da virus može da se prenese kapljičnim putem kad neko priča ili kašlje, a to podrazumeva nepsoredni kontakt. Prenošenje putem vazduha je da su kapljice ostale da cirkulišu u vazduhu, i da mogu da padnu na tlo. Ako ste ušli u lift, a bila je osoba koja je kijala ili kašljala, moguće je da u vazduhu ima tih kapljica iz kojih je isparila voda. To je nešto novo što znamo - istakla je doktorka Kisić Tepavčević.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading