Kon upozorio na nepoštovanje mera! SREDNJOŠKOLCI NE NOSE MASKE, a evo ko će odgovarati za to!

Autor:

Vesti

04.09.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog i član kriznog štaba dr Predrag Kon poručio je da bi korona mogla da eksplodira u srednjim školama, gde se učenici ne pridržavaju obaveze nošenja maski. Zbog toga je, kaže, zvao ministra prosvete Mladena Šarčevića.

RepublikaFoto: youtube.com/lenamarkovic996
Foto: Ilustracija

Kako je Srpskom telegrafu rekao Šarčević, već je inspekcijama i direktorima naloženo da pojačaju kontrole.

TAKO NEĆE MOĆI

Kon je objasnio da mu sa svih strana javljaju da, za razliku od osnovaca, srednjoškolci izlaze u dvorište škola i druže se bez maski.

- Prijatelji su mi javili sa pet mesta da srednjoškolci izlaze za vreme odmora i ne koriste maske uopšte i da je to nešto što se masovnije dešava - naglasio je epidemiolog i nastavio:

- Kontaktirao sam sa ministrom Šarčevićem da se radi na tome. Treba shvatiti mladost, s jedne strane, ali mora mnogo da se radi s tom decom iz srednjih škola.

Nesavesni roditelji teško će biti kažnjeni

Roditelje iz Železnika koji su poslali u školu dete iako su se čekali rezultati testa Ministarstvo prosvete prijavilo je centru za socijalni rad. Na pitanje kakve bi sankcije mogli da snose, od Gradskog centra za socijalni rad dobili smo odgovor da oni i nisu nadležni za taj slučaj:

- Centar za socijalni rad nema nadležnosti da preduzima mere u situaciji kada građani svojim postupanjem ugrožavaju drugu decu, uključujući i situaciju kada to čine slanjem svog deteta, nedovoljno utvrđenog zdravstvenog stanja u školu.

Duže radno vreme oročeno na 40 dana

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić objasnio je juče da su mere kojima se produžava rad ugostiteljskih objekata u gradu oročene na 40 dana, a da će, ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtevala, i u odnosu na nedeljno ili dvonedeljno praćenje, doći do izvesnih korekcija po tom pitanju.

- Mali ugostiteljski objekti su pod rizikom i imaće priliku da malo prodišu u teškoj ekonomskoj situaciji, ali je vrlo važno da sve bude u skladu sa epidemiološkim pravilima koja su postavljena - naglasio je Radojičić.

U Hrvatskoj najgori dan

U Hrvatskoj je za 24 sata registrovan najveći broj novozaraženih koronavirusom do sada, čak 369, pa je broj aktivnih slučajeva u ovom trenutku 2.634. Tri osobe su preminule. Među zaraženima u Hrvatskoj, 269 pacijenata je na bolničkom lečenju. Na respiratoru je 15 pacijenata.

Lončar: Za 24 sata podneto devet prekršajnih prijava 

- Za 24 sata smo uradili više od 296 kontrola, a od toga je podneto devet prekršajnih prijava. Većinom se radi o ugostiteljskim objektima koji su prekršili propisane mere - rekao je Lončar.

Naveo je da će s kontrolom nastaviti i apelovao na sve da poštuju mere.

- Nećemo imati tolerancije jer nam je najvažnije zdravlje ljudi i da se virus ne širi - poručio je Lončar.

On se juče sastao sa zdravstvenim radnicima crvenih zona KOVID bolnica s teritorije Beograda, kojima je iskazao neizmernu zahvalnost na svemu što čine u borbi protiv virusa korona, ističući su to naši heroji koji su više vremena proveli u bolnicama, pod skafanderima, nego sa svojim porodicama.

Šarčević je za naš list izjavio da je upoznat s time da pojedini srednjoškolci ne nose maske i konstatovao da se tome mora stati na put.

- Ja sam već reagovao, pojačao sam inspekciju i pozvao direktore na odgovornost, pod pretnjom smenjivanja. Sa Konom se na dnevnom nivou čujem i dogovaram. Manji broj ustanova nije primenio sve mere i ozbiljno su upozoreni - navodi ministar prosvete.

Ivanuša: Sve mirnije u Srbiji

U Srbiji se smiruje epidemiološka situacija, ocenio je direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša, koji kaže da je u našoj zemlji tokom borbe protiv koronavirusa mnogo toga urađeno dobro. Kako je rekao, kada je reč o situaciji sa koronom u Evropi, najbolje je pogledati koliko ima novoobolelih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

- Situacija je trenutno najozbiljnija u Izraelu, Moldaviji i Španiji, a ako pogledamo malo šire, onda u tu grupu ulaze i zemlje iz komšiluka - Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Rumunija i Severna Makedonija, a među njima je i Francuska - rekao je Ivanuša.

ČEKAJUĆI TEST

Doktor Kon komentarisao je i činjenicu da se virus već 1. septembra pojavio u jednoj školi u Železniku, gde su roditelji poslali učenika trećeg razreda u školu, iako je testiran dan pre toga i čekao se rezultat.

- Virus će sigurno ući u škole jer virus niko nije zaustavio. Ceo razred i učiteljica u toj školi su prešli na onlajn nastavu i s velikom sigurnošću mogu da kažem da to neće imati posledice po ostale učenike u razredu. Ovo je pokazalo da sistem funkcioniše - objašnjava Kon.

U međuvremenu, pojavila se informacija, ispostaviće se lažna, da je i u kragujevačku OŠ "Natalija Nana Nedeljković" dolazila učenica koja je čekala rezultate testa na koronu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading