BUKVALNO IH MOLE DA RADE! Ovo su najtraženija zanimanja u Srbiji

Autor: Mediji

Vesti

29.08.2020

21:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Često se, prilikom izbora zanimanja, mladi ljudi, a i njihovi roditelji pitaju koja struka najlakše dolazi do zaposlenja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Posle određenog istraživanja na ovu temu, donose odluku o upisivanju škole ili fakulteta, sve u cilju da bi se mlada osoba lakše zaposlila.

Direktorka Sektora za zapošljavanje Nacionalne službe za zapošljavanje Neda Milanović je za medije, objasnila koja su trenutno najtraženija zanimanja na tržištu rada.

Prema njenim rečima, osim IT struke, koja je apsolutni pobednik u brzini zapošljavanja, u Srbiji su trenutno najtraženije struke za koje se obrazovanje stiče u srednjim stručnim školama i to, sastavljač elektro - žičanih, mašinski tehničari, medicinske sestre-tehničari, negovateljice, spremačice prostorija u kojima se pružaju zdravstvene usluge, vozači kola sanitetskog prevoza, građevinski radnici (najviše rukovaoci građevinskim mašinama), prodavci u maloprodajnim objektima, radnici na pakovanju proizvoda-pakeri, u oblasti tekstilstva (šivači), higijeničari, negovatelji.

Među akademcima, najlakše se zapošljavaju lekari, lekari specijalisti, ekonomisti, mašinski inženjeri i menadžeri.

- Ono što možemo reći da su poslodavci kroz projave potreba za zapošljavanje najveće potrebe iskazali za zapošljavanje sledećih struka: šivač tekstila, pomoćni građevinski radnik, sastavljač elektro - žičanih snopova, građevinski tehničar, mašinski tehničar, vozač teretnog motornog vozila, medicinske sestre, elektrotehničar energetike, zatim menadžeri, vaspitači predškolske dece, mašinski inžinjeri, ekonomisti za finansije, lekari, lekari specijalisti - to su zanimanja za koja je iskazano najveće interesovanje u prethodnom periodu - objasnila je Neda.

Foto: pixabay.com

Nažalost, akademci koji najteže dolaze do posla su oni koji su završili neku humanističku nauku. Prema Nedinim rečima, uglavnom su to istoričari umetnosti.

Kada je u pitanju srednja stručna sprema, Neda je objasnila da se na evidenciji nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje najduže zadržavaju osobe čija su zanimanja u međuvremenu zastarela i za koja više ne postoji potreba na tržištu rada.

- Prema podacima kojima raspolaže Nacionalna služba za zapošljavanje, na evidenciji se najduže zadržavaju obrazovni profili kojima pripada daleko veći broj lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u odnosu na broj registrovanih slobodnih radnih mesta: tekstilstva i kožarstva u zanimanjima: prelac, tkač, obrađivač kože i krzna; u oblasti mašinstva i obrade metala u zanimanjima mašinski tehničar, mehaničar za poljoprivredne mašine, mehaničar za tekstilne mašine, metalostrugar, rukovalac poljoprivrednih mašina; u oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane u zanimanjima voćarsko-vinogradarski tehničar i poljoprivredni tehničar za proizvodnju bilja; u oblasti šumarstva i obrade drveta, u zanimanjima tehničar drvoprerađivačke tehnologije, tehničar prerade drveta u strugari, tehničar ozelenjavanja naselja i uređenja predela i tehničar uzgoja šuma; u oblasti ekonomije, prava i administracije u zanimanjima pomoćni daktilograf, daktilograf, upravni tehničar, birotehničar, pravni tehničar, pravnik - to su neka zanimanja koja se trenutno najduže zadržavaju na evidenciji - rekla je Neda Milanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading