I dr Darija Kisić Tepavčević ima školarca, a evo šta se dešava ako se UČENIK ZARAZI

Autor: Mediji, Republika

Vesti

28.08.2020

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Imam i ja školarca i ona će sada da pođe u školu. Svi mi koji imamo decu znamo da treba da se odvijaju normlane životne aktivnosti, ali uz poštovanje mera. To su efikasne preventivne mere koje su na snazi od samog početka i daju efekte", rekla je danas o početku školske godine zamenica direktora instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević gostujući u jutarnjem program TV Prva.

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Školska godina će ovoga puta izgledati dosta drugačije zbog epidemije korona virusa, a dr Kisić Tepavčević je objasnijla i u kojoj bi to situaciji moglo ponovo da dođe do zatvaranja škola.

- Na dnevnom nivou se prati epidemiološka situacija. Kada je reč o zatvaranju, to će pre svega biti individualno, od kolegijuma škole pa na nivou zemlje, pratiće se svaki rastući trend obolevanja sa pokazanim širenjem, ako do toga dođe – istakla je dr Kisić Tepavčević.

Takođe, govorila je i na temu u šta se dešava slučaju da se jedno dete zarazi.

- Nastava je tako organizovana da tim slučajem, ako je neko rezervoar neće moći da dođe do prenošenja ako se poštuju mere. Radiće se epidemiološki nadzor, izolacija nad najbližim kontaktima ako je kontakt bio bez poštovanja mera. Zato će to biti određeno od slučaja do slučaja, biće epidemiološka istraživanja u svakoj pojedinačnoj situaciji – rekla je dr Kisić Tepavčević.

 

Ona je rekla i da, ukoliko neko ima bilo kakve simptome infekcije neće ići u školu, a to se odnosi i na nastavno i vannastavno osoblje.

- Ukoliko se desi da neko tokom časova oseti neke od simptoma, što pre treba da se javi u kovid ambulantnu. Ako su to učenici, treba da to kažu nastavniku i tada, sa maskom koju inače nose, odlaze u sobu za izolaciju koju će imati svaka škola, pozivaju se roditelji koji ih odvode u najbližu ambulantu. Ukoliko se ispostavi da je neko od đaka ili nastavnika pozitivan na prisustvo virusa, onda se naravno to prijavljuje nadležnom Institutu za javno zdravlje koji sprovodi epidemiološka istraživanja - objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Kisić je danas novinarima, nakon sednice Kriznog štaba, između ostalog navela da je preporuka Kriznog štaba roditeljima čija su deca putovala van zemlje, da 10 dana provedu u samoizolaciji.

- Ovo je dodatna vrsta predostrožnosti kojom apelujemo na roditelje da svoju decu zadrže kući, ne samo da ih ne šalju u školu, nego da deca ne izlaze nigde iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije - pojasnila je Kisić.

RepublikaFoto: Tanjug

Podsetila je i da je ove godine bio produžen raspust zbog sezonskog gripa.

- U februaru smo zbog porasta učestaloti gripa produžili rasput i to je uticalo na smanjenje učestalosti oboljevanja. Imamo aktivan nadzor, a sada ćemo biti jos predostrožniji. Roditelji su jako bitni u školama, a izostanak iz škole će da bude jedan jako dobar pokazatelj i nadam se da tu neće biti zloupotrebe – istakla je ona.

Kada je reč o vakcinaciji protiv sezonskog gripa, početak bi trebalo da bude sredinom oktobra.

- Imali smo najveću zainteresovanost za vakcinaciju protekle dve godine. Povećavali smo dodatnu količinu doze i u skladu sa tim smo i ove godine inicijalno smo na 350.000, spremili još 150.000. Tako će biti najmanje pola miliona doza. Postoje indikacije, i kliničke i epidemiološke ko treba da se vakciniše. Uvek je to negde sredinom oktobra – kazala je ona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading