PLJEVLJANKA MAJA ČABARKAPA NEĆE MILOVU STIPENDIJU: Zbog progona Crkve odbila 52.000 evra!

Autor:

Vesti

08.08.2020

04:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pljevljanka Maja Čabarkapa (32), doktorand mikrobiologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici, zatražila je od ministarstva nauke Crne Gore raskid ugovora o dodeli stipendije vredne više od 52.000 evra, ogorčena zbog režimskog progona Srpske pravoslavne crkve.

Foto: facebook.com/majacpv/printscreen
Maja Čabarkapa

Njena objava na Fejsbuku izazvala je lavinu komentara, ali ona ističe da joj cilj nije bila promocija.

- Ne mislim da je ovaj čin hrabar, uradila sam jedinu moguću ispravnu stvar u ovakvoj situaciji. Nisam majci smela ni da kažem za raskid ugovora, pročitala je i ona na Fejsbuku, naravno, sekirala se, ali sada me podržava. Situacija je krajnje alarmantna, bukvalno je došlo zadnje vreme da se nešto uradi jer biti Srbin u Crnoj Gori danas je izuzetno teško i nepopularno u društvu. Pokušavaju Crkvu da zatru i asimiliraju srpski narod - kaže Maja.

Foto: facebook.com/majacpv/printscreen
Majina objava na fejsbuku

Kad je izglasan Zakon o slobodi veroispovesti, tačnije zakon o otimačini srpskih svetinja, počela je da prati dešavanja, išla je na nekoliko litija, ali je primetila da su se u poslednja dva meseca negativna društvena dešavanja izuzetno intenzivirala.

ZA KARIJERU SE NE SEKIRAM, VAŽNO JE ODBRANITI SVETINJE

 

- Što se samih Srba tiče, ovde postoji izuzetna diskriminacija, u društvu se formira mišljenje da je ružno i pogrdno biti Srbin, pa čak neke opozicione partije ne žele da idu u koaliciju sa prosrpskim, već kažu da su građanske partije umerenih Srba i umerenih Crnogoraca. Gledajući celu tu situaciju, nisam uočila neke ekstremne Srbe koji pozivaju na posrbljavanje Crne Gore. Ne razumem šta se podrazumeva pod terminom umereni Srbin - pita se hrabra devojka.

Preostali novac za zastave, krstove, farbu...

Koliko je Maja posvećena odbrani srpskih svetinja, govori i njena objava na Fejsbuku, gde preostali novac od prethodne stipendije 4.760 evra nudi borcima za opstanak pravoslavlja.

- Ukoliko vam treba novac za hranu ili da platite kaznu što su vas progonili na pravdi boga i kažnjavali, za zastavu, farbu za crtanje trobojki, materijal za krstove, majice i bilo koju objavu, sva suma vam je na raspolaganju - napisala je Čabarkapa.

Na koledžu u Italiji živela je i učila sa Albancima, Jevrejima, Palestincima, đacima iz 80 zemalja, koji su bili složni i trudili su se da prevaziđu razlike, to joj je, kaže, bila velika škola. Zatim je otišla preko okeana, završila molekularnu biologiju i genetiku na Skidmor koledžu u Saratoga Springsu u državi Njujork, a na dodeli diploma nosila je šal sa srpskom trobojkom.

 

Na pitanje da li očekuje pomoć nekog drugog obrazovnog centra iz Beograda, u kom je trebalo da obavi deo istraživanja, Njujorka ili Moskve jer je u kontaktu sa istraživačima i naučnicima iz celog sveta, odgovara negativno:

- Pošto je situacija takva kakva jeste, oko karijere se trenutno uopšte ne sekiram niti razmišljam kako dalje. Važno mi je da dam svoj doprinos u naporima da se reši ova kriza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading