UZ POMOĆ SVINJA OŽIVLJAVAJU MRTVA PLUĆA: Srpska naučnica na čelu američkih stručnjaka napravila revoluciju

Autor:

Vesti

31.07.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska naučnica i profesor na Kolumbija univerzitetu u Njujorku dr Gordana Vunjak Novaković napravila je revoluciju u medicini i pružila nadu teško obolelim plućnim bolesnicima, kao i pacijentima kojima je korona teško oštetila pluća.

Foto: Ilustracija

U eksperimentu koji liči na naučnu fantastiku tim istraživača predvođen dr Novakovićevom i dr Metjuom D. Bacetom uspeo je pomoću kardiovaskularnog sistema svinje da obnovi teško oštećena pluća, koja su hirurzi prethodno odbacili kao neupotrebljiva za transplantaciju.

Kako za Srpski telegraf objašnjava čuveni kardiohirurg koji je svojevremeno bio na čelu programa za transplantaciju KC Srbije dr Miljko Ristić, ovo je veliki događaj u medicini.

KO JE GORDANA VUNJAK NOVAKOVIĆ

RepublikaFoto: youtube.com/Columbia Engineering
Gordana Vunjak Novaković

Profesor dr Gordana Vunjak Novaković (72) rođena je u Beogradu, gde je završila Tehnološki fakultet u oblasti hemijskog inženjerstva. Specijalizaciju je završila u čuvenom MIT institutu u Americi, gde je 12 godina radila kao profesor. Spada u pet svetskih lidera u nauci i tehnologiji, redovan je profesor na katedri za biomedicinsko istraživanje i vodi Laboratoriju za stem ćelije i inženjerstvo tkiva u medicinske svrhe. Imala je više od 100 uspešnih istraživačkih projekata i 50 patenata, a dobitnik je više od 18 nagrada, između ostalih, i priznanja Nase. Živi u Njujorku sa suprugom Brankom, koji je arhitekta, i sinom Sinišom, koji je lekar.

Kako je izgledao eksperiment

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Oštećena pluća koja su odbacili hirurzi dr Gordana i njene kolege stavili su u plastičnu kutiju i pričvrstili ih za respirator kako bi "disala". Potom su ih povezali sa kardiovaskularnim sistemom anestezirane svinje pomoću vene u njenom vratu. Svinjska krv tekla je kroz krvne sudove u ljudskim plućima, hraneći ih i uklanjajući otpadne toksine. Nakon samo 24 sata, odumiruća pluća povezana sa svinjama počela su da se oporavljaju.

- Transplantacija pluća izuzetno je komplikovana i samo 15 odsto donora daje upotrebljiv organ. Ovaj problem imaju i u Belgiji u najvećem Centru za transplantaciju pluća u Evropi. Veruje se da budućnost transplantacione hirurgije leži u stvaranju veštačkog organa od biološke materije, tako da pacijent kojem trebaju organi ne mora da čeka da neko umre kako bi dobio novo srce ili pluća. Ukoliko je moguće zaista oporaviti pluća, onda je to revolucija u medicini - rekao je dr Miljković.

Tehnologija koju su razvili naučnici mogla bi da dovede do drastičnog smanjenja lista čekanja za transplantaciju pluća.

 

 

 

To daje nadu i zaraženima koronom jer virus razara pluća, zbog čega većina pacijenta premine na respiratoru. Ova nova metoda bi rešila problem nedostatka zdravih pluća za presađivanje.

- Pluća su vrlo osetljiva i, čim neko umre, ona odmah počinju da propadaju. Tada počinje trka sa vremenom kako bi bolesni pacijent što pre dobio potrebni organ - rekao je Džejms Filds sa Univerziteta u Mančesteru i naglasio da će pandemija koronavirusa povećati potrebu za transplantacijom jer inficirani koronom sa teškom kliničkom slikom mogu imati trajno oštećenje pluća.

Presađena pluća KOVID pacijentu

RepublikaFoto: pixabay.com

U junu u Čikagu lekari su presadili pluća 20-godišnjoj pacijentkinji koja je bila teško pogođena koronom. Ona je jedna od retkih srećnica koja je uspela da dočeka operaciju jer većina pacijenata koji se nalaze na listi čekanja umru, ne dočekavši presađivanje pluća.

Inače, godišnje se u svetu obavi oko 6.000 transplantacija pluća, od čega više od trećine u SAD.

Konjski serum iz Argentine

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U borbu protiv korone uključila se i Argentina. U ovoj zemlji stručnjaci su započeli klinička ispitivanja za lečenje pacijenta zaraženih koronavirusom pomoću hiperimunog seruma, koji je razvijen pomoću antitela iz konja. Serum se dobija ubrizgavanjem proteina SARS-Cov-2, koji izaziva da životinja stvara veliku količinu neutrališućih antitela. Plazma se potom ekstrahuje iz konja, pročišćava i obrađuje. Efikasnost seruma sprovedena je na 242 osobe, kod kojih je dijagnostikovan umeren do teži oblik korone. Prvi rezultati ispitivanja očekuju se između oktobra i novembra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading