Direktor čuvenog instituta upozorava: Negativan bris ne znači da neko nema koronu

Autor: B92, Republika

Vesti

25.07.2020

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"I naše je iskustvo, a i svetska istraživanja pokazuju da deca obolevaju od blažeg oblika kovida-19. To, međutim ne znači da je to bezopasno i da ne treba posvetiti jednaku pažnju detetu kao i odraslom pacijentu" kaže doktor Radoje Simić.

RepublikaFoto: youtube.com/ Televizija Hram
Radoje Simić

Direktor Instituta za majku i dete dr Radoje Simić kaže da je broj dece koja oboljevaju od kovida-19 u odnosu na mart neznatno veći, ali da roditelji ne treba da brinu.

- Imamo dece sa povišenom temperaturom, povraćanjem, prolivom, kliničkom slikom koja može da zbuni da li se radi o još nekoj bolesti osim kovida. Naravno, oni koji kašlju, imaju temperaturu, promene na plućima, pobuđuju veliku sumnju na kovid. Ne čekamo bris ako sumnjamo da ima koronu, nego dete lečimo kao da je ima. Negativan bris ne znači da neko nema koronu, odnosno da ne treba da se leči - kaže dr Simić.

Dve bolnice u Beogradu - Univerzitetska dečja klinika i Institut za majku i dete su određeni da leče decu kojoj je neophodan respirator, to jest one koji imaju najtežu kliničku sliku.

- Oko deetak dece je lečeno u našoj bolnici. Za respirator decu nismo imali. Roditelji ne treba da brinu, ali treba da budu oprezni, da vode računa o deci, ni oni, ni deca ne treba da idu na mesta gde se ne pridržavaju mera - ističe dr Simić.

Što se tiče povratka u škole, on smatra da je avgust prelomni mesec i da ćemo se mi u Srbiji, kao i ceo svet "prilagoditi situaciji".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading