Lončar objasnio zašto u Srbiji NISU rađene OBDUKCIJE preminulih od KOVIDA

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.07.2020

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da u Srbiji nije bilo obdukcije kovid pacijenata.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Zlatibor Lončar

Lončar je, na konferenciji za štampu Kriznog štava, upitan da prokomentariše pisanje medija o navodnim obdukcijama preminulih od kovida i pitanje da li je bilo obdukcije u svrhu istraživanja, naglasio da odgovorno može da tvrdi da toga nije bilo u Srbiji.

Lončar je podsetio da je stav SZO i svih da "ne smeju da se rade obdukcije kod kovid pozitvnih pacijenata“ i kazao da od dekana Medicinskog fakulteta ima potvrdu da obdukcije nisu rađene na Institutu za patologiju, kao i od direktora Sudske medicije da ni kod njih nije bilo obdukcija, a to su, rekao je dve institucije kod kojih se inače rade obdukcije.

- Ne znam da li su jedna, dve ili tri zemlje u celom svetu rekla da su radile obdukcije, ali uz opremu za podvodno ronjenje zbog rizika od zaraze. U Srbiji to nije rađeno. I to nije neka stvar koja je mogla da se uradi a da se ne zna. Mi poštujemo preporuke SZO - naglasio je Lončar.

Foto: Ilustracija

Ali, dodao je, nema problema da sa Ministarstvom obrazovanja bude napravljen zajednički tim da se provere ti navodi u medijima.

Na pitanje da li se zna tačno koliko je ljudi u Srbiji umrlo od koronavirusa, kao tačan uzrok smrti, Lončar je kazao da se stalno postavlja pitanje, i to ne samo kod nas, da li je neko umro od korone ili ne.

- Da bi se utvrdilo od koje je bolesti neko umro jedino može obdukcijom. SZO je rekla da ne može da se radi obdukcija. Ako neko tvrdi da može bez obdukcije da kaže od čega je neko umro on bi sutra dobio Nobelovu nagradu - kazao je on.

Obdukcija je jedini način da se utvrdi tačan uzrok smrti, a sve ostalo je, prema njegovim rečima na nivou nagađanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vlada

17.07.2020 20:31

SZO je rekla da ne može da se radi obdukcija. Ni u svrhu istraživanja? Da li se nešto krije?