Pazite dok se brčkate! Ako ste rešili da umočite prstiće u vodu, razmislite dvaput gde ćete to učiniti: Ovde je najrizičnije!

Autor:

Vesti

04.07.2020

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Leto je počelo, visoke temperature nas obaraju, a da je ova godina "normalna" ne bismo dvaput razmišljali pre nego što se uputimo brzo kao strela na najbliži bazen.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Međutim, budući da je ova godina obeležena za sva vremena kao Kovid-19 godina, jasno je da su mogućnosti da se inficiramo ovim trenutno najomraženijim virusom - svuda oko nas.

Trenutno nema dokaza da se koronavirus može prenositi preko vode, tako da brčkanje tokom vikenda ili kasnije tokom leta nije "za baciti". Ali, nabaciti kupaći na sebe, ne znači zaboraviti na sva pravila socijalnog distanciranja i čuvanja zdravlja.

Problem je u tome što su ljudi vođeni mišlju da je voda bezbedna kada je reč o koroni, pa misle i da su svi ostali rizici nestali, piše Popular Science. 

 

 

Kako biste ovog leta umočili prstiće u vodu, ali i ostali bezbedni, rangirali smo moguće opcije za vas i vašu porodicu.

Najrizičnije: Javni bazeni

Iako je hlor efikasan ubica patogena, veliki problem je prostor.

Takođe, rizično je ako se ponašate neprimereno, skačete i prskate ljude oko sebe, ali i dodirivanje stepenica, igračaka i ostalih predmeta na bazenu. Mudro bi bilo da izbegavate dodirivanje stvari u bazen, osim ukoliko vam one zaista nisu potrebne.

Manje rizična varijanta je da posetite privatni bazen ili bazen nekog prijatelja.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

U svakom slučaju, bilo da je u pitanju javni ili privatni bazen obavezno nosite masku kada plivate (naročito u svlačionici), držite sredstva za dezinfekciju ruku u blizini i održavajte distancu sa ostalim plivačima.

Rizičnije: Plaža

Što se tiče boravka na plaži, trebalo bi da bude dosta mogućnosti za socijalnu distancu budući da je na otvorenom prostoru. Ali, ne smete zaboraviti da budete na bezbednoj udaljenosti od ljudi, samo zato što je more veliko.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Preporučuje se nošenje maske na parkingu i dok tražite mesto na plaži, baš kao i na ostalim javnim mestima. Obavezno ponesite sredstva za dezinfekciju ruku u slučaju da poželite da kupite neku hranu i ne delite svoje peškire i opremu sa drugim ljudima.

Rizično: Brod

Čamac izgleda kao savršeni izbor za distanciranje ako ste samo vi i članovi vašeg domaćinstva na njemu. Vi ste na vodi daleko od svih, sunčate se i uživate bez mnogo verovatnoće da će neko uskočiti u vaš lični prostor.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


Međutim, nisu svi u mogućnosti da imaju ili iznajme brod/čamac samo za sebe.  Zato budite oprezni kod boravka na brodu sa grupom ljudi. Koliko god je zabavno voziti se po vodi, ako ste nabijeni na trajektu ili jahti sa gomilom ljudi, socijalno distanciranje može biti noćna mora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading